Fonollosa, memòria i cultura vives és el títol el documental que l'Ajuntament de Fonollosa presentarà aquest dissabte al vespre, en el marc dels actes de la Diada. El treball, subvencionat per la Diputació de Barcelona i produït per l'Arada-Creativitat Social, fa un retrat de les entitats culturals i el moviment social dels diferents nuclis del municipi. L'audiovisual, de prop de mitja hora de durada, forma part d'un projecte més ampli sobre la memòria i el paisatge i s'emmarca dins la línia de promoció i divulgació del municipi que porta a terme el consistori.

L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, explica que el documental és un dels resultats d'un projecte cultural sobre la memòria i el paisatge, elaborat a través d'un seguit d'entrevistes i trobades. El treball, diu, «relaciona la cultura, la memòria i els moviments socials dels nostres pobles actuals».

En aquest sentit, l'audiovisual incideix en com van anar sorgint les entitats culturals de cadascun dels nuclis: l'Associació Cultural i Recreativa (ACR) de Fonollosa, l'ACR de Fals, l'Associació Cultural de Veïns de Camps i Associació Cultural Esportiva i Recreativa (ACER) de Canet de Fals. A través d'entrevistes a representants de les associacions, es fa un repàs a la història, el patrimoni i les tradicions actuals dels quatre nuclis, amb imatges que van ser enregistrades durant l'any 2016 i a principi del 2017.

Així, s'hi poden veure reflectits el Pessebre Vivent de Fals, la Nit Viva i les Vesprades de Fonollosa, la Fira del Menestral de Camps i la Fira de primavera a Canet de Fals, a més de les festes majors, caramelles i actes nadalencs, entre d'altres. Tot això, «amb el relat de la gent de les entitats que expliquen com va sorgir el moviment social a final de la dictadura i principi de la democràcia i com es van construir els locals culturals propis de cada poble, alguns dels quals els va fer la mateixa gent», apunta Hernàndez. També destaca que «a cada nucli l'entitat és autònoma i porta el pes de l'activitat cultural que es fa durant l'any».

Amb l'objectiu de donar impuls al municipi, l'Ajuntament pretén que el treball sigui una nova eina promocional del territori. Després de la renovació de la pàgina web, ara també es treballa en nous elements per tal de fer divulgació i promoció del poble «per mostrar el potencial que tenim i anar-nos posicionant a nivell comarcal», diu l'alcalde. En aquesta línia, el documental que ara s'estrenarà permet «ensenyar i explicar els nostres pobles d'una manera molt amena».

Fonollosa, memòria i cultura vives es presentarà aquest dissabte, a les 8 del vespre, a l'església de les Torres de Fals, dins els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya.