La Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent, va arrencar ahir amb un programa d'activitats més ampli i variat que mai. Més d'un centenar de persones de totes les edats participen en l'organització de la festa, que arriba a la seva quarta edició i enguany reivindica la necessitat d'obrir fronteres i construir un poble acollidor.

Una de les principals novetats d'enguany és La Carretada, una cursa d'andròmines, diumenge a la tarda, on «caldrà equilibri, força, resistència a l'aigua i molta disbauxa», assegura l'organtizació. La Fumera ha apostat per grups musicals referents, del jazz al hip-hop, com Mazoni, The Gramophone Allstars Big Band (amb Judit Nedermann al capdavant), F.R.A.C o els bagencs Jo, Jet i Maria Ribot.

A més de les activitats centrals, La Fumera també té dos espais paral·lels. D'una banda, La Carbonera, l'espai infantil que cada dia programa activitats per als més menuts. I per l'altra, El Magatzem, una zona més tranquil·la amb música, dansa i espais per seure i conversar tranquil·lament. Destaca també la programació de sardanes nocturnes, diumenge amb la Cobla Camps. Els actes de dia agafaran protagonisme i fins dilluns vinent hi haurà àpats populars, curses, cercaviles, activitats d'aigua, concursos gastronòmics i cultura popular.

Amb un pressupost de més de 40.000 euros autofinançats, La Fumera és un projecte integrat per sallentins d'edats ben diferents, des d'infants fins a avis, que «hi veuen l'oportunitat de construir un model diferent, que demostri que el carrer i l'autogestió són la base d'una festa participada i que no es decideixi als despatxos», apunten des de l'organització de la festa, que estrena aplicació mòbil.