L'Ajuntament de Sant Mateu de Bages subvencionarà a partir d'ara els naixements entre les famílies empadronades al municipi amb un xec nadó valorat en 150 euros, i contribuirà en les despeses escolars dels alumnes d'entre 3 i 16 anys amb 60 euros més per cadascun. L'objectiu és «mirar d'incentivar la natalitat a base de petites mesures», i intentar revertir, o com a mínim aturar, la pèrdua de població que pateix el municipi des de fa unes dècades, segons ha explicat l'alcalde de Sant Mateu, Joan Ullé.

Les dues convocatòries ja estan en vigor, i les famílies afectades poden fer les sol·licituds corresponents, que es poden consultar les bases a la web de l'Ajuntament. Per demanar la línia d'ajuts per al xec nadó per als nascuts el 2017 (la norma té caràcter retroactiu), hi ha temps fins al 28 de gener del 2018. Es tracta de 150 euros en vals de compra en comerços del municipi o bé una cistella de productes. En canvi, la subvenció per despeses escolars per a l'ensenyament obligatori, de matriculació, llibres de text o material didàctic obligatori, es pot sol·licitar només fins al 31 d'octubre. L'Ajuntament preveu que aquest curs s'hi puguin acollir uns 50 nens i nenes empadronats al municipi.

La idea és que aquestes mesures vagin tenint continuïtat i, de fet, només són un primer pas de cara a un programa més extens que l'Ajuntament voldria anar dissenyant els propers anys, no tan sols per incentivar la natalitat, sinó també perquè famílies de fora s'instal·lin al municipi. Entre les opcions que es volen estudiar hi ha la de facilitar el lloguer d'habitatges buits, o bé la contractació de treballadors, sobretot en previsió que en un temps es pugui desenvolupar el futur polígon industrial de Can Sivila, entre Sant Mateu i Súria, que Constructora d'Aro va adquirir recentment.

Més de mil veïns a mitjan segle

Actualment, Sant Mateu té empadronats 618 habitants, i la població ha anat reculant progressivament fins al punt de perdre gairebé cent veïns en 15 anys (el 2002 hi vivien 702 persones). Bàsicament es concentren a Valls de Tor-roella, on viu la meitat de la població, i la resta es reparteixen entre el nucli de Sant Mateu i rodalia, Castelltallat, Salo i, en menor proporció, Coaner. «Temps enrere, els 600 habitants pràcticament ja els tenia Valls tot sol», diu Ullé, que apunta a la crisi del tèxtil com la principal causa a partir de la qual s'ha anat perdent població, especialment els anys 80, i que mai més s'ha tornat a recuperar. Actualment és lluny del miler d'habitants (o més) que va mantenir des dels anys 30 fins a començament dels 70.

Actualment, Sant Mateu de Bages ofereix els serveis de llar d'infants municipal, ambulatori i escola pública.