Cardona ha celebrat aquest cap de setmana la vintena edició de l'Aplec de la població. Dintre dels seus actes centrals, han tornat a destacar les dues recreacions històriques de la guerra de Successió, una representació d'unes dues hores de durada que concentra l'acció en diferents espais de la vila, incloent-hi el castell de Cardona. Ja fa 13 anys que es du a terme aquest aplec.

L'obra té com a principal objectiu mostrar la guerra de Successió als assistents i fer que visquin, en primera persona, l'angoixa i la por que van viure a la vila durant el setge del 1711, on les tropes borbòniques intentaren aconseguir el castell després d'envair el poble.

Comença a la Fira de Dalt

L'acte s'inicia a la Fira de Dalt, d'es d'on els espectadors avancen amb pas ferm fins al baluard de Sant Llorenç, on, després d'una petita explicació, arrenca tota l'acció. Fins arribar a la col·legiata de Sant Vicenç, a l'interior del complex del castell de Cardona, l'assistent camina mentre al seu voltant desenes de voluntaris es mobilitzen per aturar l'atac dels borbònics. Soldats disparen canons i fusells, i vilatans tiren pedres i alhora cor-ren per salvar la vida. Durant la pujada, l'espectador veu passar el passat davant seu.

A la col·legiata té lloc la representació teatral Viurem lliures o morirem, un text de Jordi Santasusagna que combina teatre i vídeo i que té el suport d'una feina impecable de l'Orquestra 18 de Setembre, que toca música en directe composta per Xavier Ventosa. Després de narrar el setge del 1711 i la capitulació del 18 de setembre del 1714, tots els espectadors baixen de nou a la Fira de Dalt amb torxes cantant la Marxa del 18 de setembre.

Canvi de direcció

Des del 2014, coincidint amb el Tricentenari, la representació va canviar la seva dinàmica i va passar, de celebrar-se només a la col·legiata, a utilitzar diferents espais repartits pel poble. Tot i que en essència l'acte segueix la línia adquirida el 2014, enguany debutava a la direcció Pep Haro, que va fer uns petits canvis a l'escenografia i al planter d'actors amb l'objectiu de millorar l'experiència del públic durant la recreació.