L'any 2013 Artés va reciclar el 35% de les deixalles que va generar. Tres anys més tard (el 2016), i després de dos i mig d'implantació del sistema porta a porta, aquest municipi ha assolit un índex del 67% de recollida selectiva, el que el converteix en el municipi més reciclador de les nostres comarques, juntament amb la petita població de Collsuspina, al Moianès, amb un índex del 70%.

Al Bages, just per darrera d'Artés hi ha un altre municipi que va ser pioner en l'aposta pel porta a porta, Santpedor (63%). La implantació d'aquest sistema també s'ha notat al Solsonès, ja que l'únic municipi que l'ha posat en pràctica, Sant Llorenç de Morunys, hi lidera el reciclatge amb un índex del 52%. al Moianès és Collsuspina (70%), al Berguedà Gisclareny (39,17%) i a l´Anoia, Copons (37,06%).

El Moianès va ser el 2016 la comarca de la Catalunya Central que va generar més residus per càpita (560 kg/habitant/any), però també és de les que, juntament amb el Bages i el Solsonès, se situen per sobre de la mitjana de Catalunya en recollida selectiva. Les que queden per sota són l´Anoia i el Berguedà.

Al conjunt de la Catalunya Central (que, a banda de les comarques abans esmentades, inclou Osona) l´any passat es van generar 240.842 tones de deixalles. Són dades que ha fet públiques aquest dimecres el director de l´Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en un balanç dels resultats de l´any passat. Segons aquestes xifres, hi va haver un augment de l´1,80% de les deixalles generades, respecte el 2015, que Tost ha atribuït bàsicament a la progressiva recuperació econòmica, tot i que també ha destacat com a positiu que el creixement de l´economia és superior al del volum de deixalles, «perquè creiem qus om consumidors que cada cop comprem més racionalment».

La recollida selectiva neta a les comarques centrals se situa al 35,27%, lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 30,41%. La comarca que més epara de la Catalunya Central és Osona, amb un índex del 51,88%, mentre que l´Anoia és la que registra l´index més baix de la demarcació, el 23,48%.

El director de l´Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha destacat que un factor que pot influir en l´augment de la recollida selectiva a curt termini és l´increment dels cànons de residus. L´any 2018, el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 euros per tona actuals als 35,60. El 2019 s´incrementarà als 41,30, i el 2020 als 47,10 euros per tona.

A més, a aquests imports encara s´hi haurà d´afegir el de les sancions que imposi la Unió Europea si no s´assoleixen els objectius que fixa, que és d´un índex de reciclatge del 50% el 2020, i d´entre el 65% i el 70% el 2030.