Artés se situa en tres anys del porta a porta al capdavant del reciclatge

El Moianès és la comarca de la Catalunya Central que genera més residus per càpita

17.10.2017 | 09:47

L'any 2013 Artés va reciclar el 35% de les deixalles que va generar. Tres anys més tard (el 2016), i després de dos i mig d'implantació del sistema porta a porta, aquest municipi ha assolit un índex del 67% de recollida selectiva, el que el converteix en el municipi més reciclador de les nostres comarques, juntament amb la petita població de Collsuspina, al Moianès, amb un índex del 70%.

Al Bages, just per darrera d'Artés hi ha un altre municipi que va ser pioner en l'aposta pel porta a porta, Santpedor (63%). La implantació d'aquest sistema també s'ha notat al Solsonès, ja que l'únic municipi que l'ha posat en pràctica, Sant Llorenç de Morunys, hi lidera el reciclatge amb un índex del 52%. al Moianès és Collsuspina (70%), al Berguedà Gisclareny (39,17%) i a l´Anoia, Copons (37,06%).

El Moianès va ser el 2016 la comarca de la Catalunya Central que va generar més residus per càpita (560 kg/habitant/any), però també és de les que, juntament amb el Bages i el Solsonès, se situen per sobre de la mitjana de Catalunya en recollida selectiva. Les que queden per sota són l´Anoia i el Berguedà.

Al conjunt de la Catalunya Central (que, a banda de les comarques abans esmentades, inclou Osona) l´any passat es van generar 240.842 tones de deixalles. Són dades que ha fet públiques aquest dimecres el director de l´Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en un balanç dels resultats de l´any passat. Segons aquestes xifres, hi va haver un augment de l´1,80% de les deixalles generades, respecte el 2015, que Tost ha atribuït bàsicament a la progressiva recuperació econòmica, tot i que també ha destacat com a positiu que el creixement de l´economia és superior al del volum de deixalles, «perquè creiem qus om consumidors que cada cop comprem més racionalment».

La recollida selectiva neta a les comarques centrals se situa al 35,27%, lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 30,41%. La comarca que més epara de la Catalunya Central és Osona, amb un índex del 51,88%, mentre que l´Anoia és la que registra l´index més baix de la demarcació, el 23,48%.

El director de l´Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha destacat que un factor que pot influir en l´augment de la recollida selectiva a curt termini és l´increment dels cànons de residus. L´any 2018, el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 euros per tona actuals als 35,60. El 2019 s´incrementarà als 41,30, i el 2020 als 47,10 euros per tona.

A més, a aquests imports encara s´hi haurà d´afegir el de les sancions que imposi la Unió Europea si no s´assoleixen els objectius que fixa, que és d´un índex de reciclatge del 50% el 2020, i d´entre el 65% i el 70% el 2030.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Miquel Palau, enòleg del celler Abadal.
Les cares del vi del Bages

Les cares del vi del Bages

Vuit professionals de la comarca expliquen com fer de la vinya una forma de vida

Fonollosa defineix usos per a l'antiga fàbrica Soldevilla

Fonollosa defineix usos per a l'antiga fàbrica Soldevilla

Es combinarà l'ús públic amb espais per a iniciatives culturals i d'economia social

Súria organitza dissabte una plantada popular d'arbres a l'entorn de la riera del Tordell

L'Ajuntament de Súria i l'empresa ICL Iberia han organitzat per a aquest dissabte una...

La festa de la Tapa i la Cervesa de Sallent acollirà entrevistes a cervesers experts

Sallent celebra demà i dissabte l' oktoberfest, la festa de la Tapa i la Cervesa, amb...

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema