ERC dóna per finalitzat el pacte que mantenia amb el PSC al Consell Comarcal del Bages, i des d’ara governarà en minoria i amb l’únic suport del regidor d’ICV, que mantindrà. Dies enrere ja s’havia posat sobre la taula la possibilitat d’un trencament, que finalment els republicans han fet oficial aquest dilluns al migdia «per una qüestió de país», segons ha apuntat a aquest diari el president comarcal, Agustí Comas.

Els republicans han emès un comunicat en què en l’aplicació de l’artic lamenten «la complicitat del PSC amb l’acord del PP, PSOE i Ciudadanos en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola contra les nostres institucions i la voluntat majoritària del poble de Catalunya», per la qual cosa l’executiva comarcal d’ERC i el seu grup al Consell Comarcal «dóna per trencat el pacte de govern amb el PSC en aquest ens», tot i constatar «la bona entesa que hi ha hagut en la gestió i la bona feina feta de tot l’equip de govern des de la signatura del pacte», que revalidaven a començament del mandat.

El pacte va començar a trontollar a partir dels fets violents de l’1 d’octubre contra la població que va anar a votar en el referèndum, però s’havia mantingut fins ara a l’espera de com evolucionaven els fets. La situació fins i tot es va salvar després del ple del Consell de la setmana passada en què el PSC donava suport a una moció de condemna a la violència de l’1-O i contrària a l’aplicació del 155, però en canvi, els socialistes van oposar-se a una eventual proclamació d’independència. El detonant ha estat la repressió de l’estat a partir de l’execució del 155, i «l’estupefacció» per la participació del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, a la manifestació a favor de la unitat d’Espanya d’aquest diumenge, «compartint espai amb els partits espanyolistes, la ultradreta i la Falange, on s’exigia l’empresonament del President de la Generalitat democràticament escollit pel poble».

La sortida dels 5 membres del PSC deixarà ara un govern amb 12 consellers, 11 d’ERC i Albert Marañón, d’ICV, mentre que el PDeCAT (amb 11 consellers), la CUP (amb 3), Demòcrates (amb 2), i ara també el PSC, quedaran a l’oposició.