Castellgalí redueix de 31.000 euros la factura de la llum amb el canvi de 600 bombetes

Tres quartes parts dels punts substituïts eren de vapor de sodi Amb la reducció de consum també s'han rebaixat les potències contractades

10.11.2017 | 23:48

L'Ajuntament de Castellgalí ha substituït enguany prop de 600 bombetes de l'enllumenat públic del municipi i, segons els primers estudis, l'operació ja s'ha traduït en un estalvi de anual de 31.000 euros en la factura elèctrica.

El consistori va començar a aplicar el maig passat un pla de substitució d'una bona part de les bombetes del municipi amb un doble objectiu, segons fonts municipals: dedicar menys part del pressupost a pagar la factura de la llum i avançar cap a un municipi més sostenible.

Els primers resultats, segons les mateixes fonts, es basen en les dades d'un estudi elaborat per Grup Soler i contrastat per l'Agència de l'Energia del Consell Comarcal del Bages, que situen l'estalvi anual en 31.000 euros.

Durant la primera fase del pla s'ha actuat sobre 598 punts de llum del raval la Fàbrica, el nucli antic i el Mas Planoi. Majoritàriament (unes 450 unitats) eren bombetes de vapor de sodi d'alta pressió de 150 W. Han estat substituïdes per bombetes de tipus led amb unes potències compreses entre 51 i 35 W. Abans del canvi, segons les dades aportades, el consum d'aquests punts de llum era de 395.920 kWh a l'any, una xifra que es reduirà ara a 137.046 kWh. Aquest 65% de reducció en el consum suposa, a partir dels càlculs de l'estudi del Grup Soler, aquest estalvi econòmic per damunt del 30.000 euros anuals.

El cost de l'actuació ha estat de 91.229,98, quantitat aportada per una subvenció de la Diputació de Barcelona. L'elecció de l'empresa que ha fet els canvis en l'enllumenat de Castellgalí va sortir d'un concurs públic, al qual es van presentar 20 candidates. En tot el procés es va tenir el suport de l'Agència de l'Energia del Consell Comarcal, que és qui està assessorant l'Ajuntament a l'hora de tirar endavant el pla d'estalvi energètic. En els propers anys es repetirà aquesta actuació en altres zones del municipi.

Un cop ha reduït el consum, ara l'Ajuntament també analitzarà la possibilitat de canviar les potències de consum que té contractades amb el subministrador elèctric. La factura amb aquesta acció es podria rebaixar 4.368,41 euros més a l'any. També cal destacar que durant el 2015, amb l'assassorament de l'Agència de l'Energia, es van revisar tots els contractes i es van actualitzar les potències contractades a les necessitats d'aleshores per la qual cosa es calcula que es va obtenir un estalvi d'11.000 euros anuals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

És la valoració econòmica de les actacuions al castell

830.395 ? El pla director fa un càlcul estimat de costos per etapes. La d'urgència...

La gestió correcta dels residus centra la Setmana del Medi Ambient de Sant Vicenç

Sant Vicenç de Castellet posa en marxa els actes d'una Setmana del Medi Ambient que enguany...

Navarcles transmet els bons hàbits als més petits amb un projecte basat en il·lustracions

Navarcles transmet els bons hàbits als més petits amb un projecte basat en il·lustracions

L'Escola Catalunya promou valors essencials en els alumnes d'educació infantil amb una campanya...

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema