El BCN Drone Center, que gestiona l'empresa Catuav com a espai de vol d'aeronaus no tripulades als afores de Moià, ampliarà la capacitat de les seves instal·lacions amb la construcció de tres nous mòduls. Els treballs ja han començat, i la inauguració es preveu per a la primavera del 2018.

Amb aquesta nova inversió, el centre duplicarà la seva superfície útil al servei de les empreses i centres de recerca que utilitzen aquestes instal·lacions com a investigació i prova dels seus prototips. Ja feia temps que el centre tenia pendent una ampliació per donar resposta a la demanda creixent d'un mercat en expansió, especialment des que el BCN Drone Center es va conventir a final del 2016 en un referent de l'Agència Espacial Europea. Això fa que empreses de nova creació incubades per aquesta Agència facin ús d'aquest centre amb estades al Moianès, i ara veuran incrementat el servei amb l'ampliació de les instal·lacions. Aquests mòduls permetran allotjar les start-ups incubades per l'Agència i que faran ús del centre al llarg del 2018 i el 2019, multiplicar les activitats de formació, i organitzar més seminaris internacionals.

La construcció ja està en marxa. Es tracta de tres mòduls bioclimàtics d'arquitectura avantguardista, que s'alimentaran exclusivament d'energia solar i eòlica, de manera que emetran zero emissions, i estaran totalment integrats en el paisatge.

Un centre en constant evolució

Les instal·lacions del BCN Drone Center són en una finca d'unes 14 hectàrees en uns terrenys entre Moià i Collsuspina. Es van estrenar encara no fa quatre anys, i ja hi ha la necessitat d'una ampliació per donar resposta a la demanda que tenen.

I és que el BCN Drone Center és un dels deu únics centres de drons del món, i fins ara ja ha rebut més d'un miler de visitants de 65 països. Tan bon punt va néixer, ja es va conventir en un espai atractiu com a camp de proves per a empreses d'arreu del món, però el salt definitiu el va fer amb l'acord a què es va arribar el desembre del 2016 amb l'Agència Especial Europea, que convertia el centre en una base de proves oficial de l'Agència, la qual cosa porta encara més empreses a les instal·lacions del Moianès, i en reforça el potencial en innovació.

Entre altres èxits, el març passat es va presentar en aquest centre l'enomenat mapKite. Es tracta d'un nou projecte tecnològic en el camp del mapatge i la cartografia en 3D, que combina la captació terrestre i aèria mitjançant tecnologia punta que dóna com a resultat imatges d'alta resolució.

Ara, amb aquesta nova expansió, es preveu multiplicar el nombre d'usuaris i obrir noves possibilitats en el camp de la recercavinculada a les aeronaus no tripulades, i mantenir-se com un dels centres capdavanters del sector.