Fa una mica més d'un mes que s'ha iniciat la campanya de vacunació als CAP de la Catalunya Central i les xifres quan s'afronta la recta final del procés fan albirar que enguany se superaran els nivells de vacunació d'altres anys. El 2016 la vacunació va ser del 39,70% de la població que es troba entre els grups de risc i, amb dades de la setmana passada, actualment ja s'arriba pràcticament al 32%. Enguany, les responsables de la campanya han treballat sobre dos grups en els quals hi havia una incidència que els sembla inferior a la que hi hauria d'haver: els mateixos professionals sanitaris i les dones embarassades.

Anna Forcada, directora del Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà, considera que la vacunació és essencial sobretot per als grups de risc, de persones amb malalties cardíaques, de vasos sanguinis, de pulmons, ronyó, fetge, sistema immunitari, diabetis, obesitat mòrbida o càncer. Però aquests són els grups sobre els quals es treballa cada any, i enguany s'ha fet especial incidència en el col·lectiu de professionals, perquè tant poden ser receptors del virus com transmissors. En aquest col·lectiu, la vacunació se situava entorn del 30% (inferior a la mitjana) i a hores d'ara ja s'ha superat aquest xifra, el que fa preveure que n'hi haurà força més que l'any passat.

I l'altre gran col·lectiu sobre el qual aquest any es fa incidència és el de les dones embarassades. Nàyade Crespo, responsable del Servei d'Atenció Sexual i Reproductor de la Catalunya Central, explica que aquests col·lectiu és format per dones majoritàriament sanes, que tenen poca consciència de la necessitat de vacunació. En canvi, explica Crespo, l'embaràs comporta tota una sèrie de canvis al cos de la dona que la fan més vulnerable. Compara el virus del grip amb el de la tosferina, i mentre que amb aquesta malaltia, que ha tornat a tenir incidència a Catalunya els darrers anys, s'ha aconseguit que hi hagi una vacunació àmplia (al voltant del 80%) en el tema de la grip costa més. Crespo recorda que no es tracta només de tenir en compte el risc de la mare, sinó també el del nadó, que no podrà rebre la vacuna de la grip fins als 6 mesos de vida. Una grip en un infant de pocs mesos pot portar moltes complicacions, assegura Forcada.

En aquests moments ni a Catalunya ni a la Catalunya Central encara no ens trobem en un fase d'epidèmica de grip, però els primers freds d'aquests dies poden contribuir que arribi. De moment, segons Forcada, hi ha més refredats i problemes de vies respiratòries que no pas grip.

Enguany, també s'ha treballat amb les oficines de farmàcia, que han fet feina d'assessorament, explica Carol Rovira, que afegeix que, fins i tot en el cas de tenir el grip si s'està vacunat, l'efecte és més suau.