Una ponència sobre el paper de la mineria del Bages en el segle XXI va protagonitzar dissabte 2 de desembre l´inici de la Festa de Santa Bàrbara al saló de sessions de la Casa de la Vila. Aquesta ha estat la primera vegada que el programa d´actes de la patrona de la mineria comença a Súria amb un acte institucional, per iniciativa del comitè d´empresa del centre productiu de l´empresa ICL.

La xerrada va anar a càrrec de l´economista surienc Francesc Reguant i Fosas, que va remarcar que la potassa ´és la gran contribució de Súria als desafiaments del segle XXI´. Francesc Reguant va argumentar que l´agricultura, que té la potassa com a component bàsic dels adobs, serà cabdal per intentar resoldre aquests reptes globals, originats per les ´errades´ en el model de desenvolupament que ha estat dominant en els darrers segles.

Més d´una trentena de persones van assistir a l´acte, que va aplegar representants d´ICL, dels quatre sindicats amb representació en el comitè d´empresa (UGT, CCOO, CGT i USOC) i membres de la corporació municipal, entre d´altres persones.

L´economista surienc també es va referir al paper determinant de l´activitat minera a la vila, des dels punts de vista econòmic i social. Per a Reguant, ´Súria és una mina del món´, ja que la major part de la seva producció s´exporta i la potassa està considerada com un mineral estratègic a nivell internacional.

En el transcurs de l´acte, l´alcaldessa accidental, Carme Besa, va explicar que aquesta obertura institucional de la Festa de Santa Bàrbara mostra ´el relleu´ que la celebració ha anat guanyant en els darrers anys i ofereix ´un altre exemple de la vostra voluntat de participar cada vegada més activament en la vida de Súria, obrint-vos a l´entorn social i donant suport a les seves iniciatives´ en àmbits com l´educació, la solidaritat, la cultura i el medi ambient, entre d´altres.

Segons Carme Besa, ´la mineria de Súria i del Bages continuarà sent un dels motors econòmics de Catalunya, gràcies als plans d´expansió productiva d´ICL, al compromís de tota la plantilla i al diàleg institucional´. En aquest sentit, l´alcaldessa accidental va manifestar que l´Ajuntament seguirà donant suport a l´activitat minera per tal que continuï sent ´una font de riquesa, de treball i de dinamisme social´ en les millors condicions de viabilitat ´productiva i mediambiental´.

Per la seva banda, el president del comitè d´empresa, Òscar Martínez, va agrair a l´Ajuntament de Súria i a Francesc Reguant la col·laboració esmerçada per tal de fer possible l´acte institucional d´inici de la Festa de Santa Bàrbara. Un altre membre del comitè d´empresa, Àngel Alquézar, també va expressar la importància de la celebració d´aquest acte a la Casa de la Vila com a màxima representació institucional del municipi.

Al final de l´acte, els representants del comitè d´empresa van lliurar diferents obsequis a Francesc Reguant com a mostra d´agraïment a la seva participació en l´inici de la Festa i a la seva defensa de l´activitat minera al Bages.