Les flors tornen a vestir el nucli antic de Santpedor, amb l'objectiu de donar vida als carrers i al comerç del barri. L'ambient fred va acompanyar les famílies que ahir sortien al carrer per veure les creacions florals enmig de l'asfalt. Es tracta de la segona edició de la fira Santpedor en flor, que encara es podrà visitar avui, amb més propostes que en la primera edició, que es va dur a terme el mes de maig passat.

A diferència de la fira primaveral, les flors són més petites i delicades i contrasten al costat d'un arbres completament nus. Però diversos veïns i entitats del poble han sumat esforços per donar protagonisme a la flor.

De fet, l'entitat Santpedor Art i Creació (SAC) s'ha encarregat de les instal·lacions florals a l'emblemàtica plaça de l'Església. Un dels membres de l'entitat, Joan Ferrer, explica la simbologia d'aquestes instal·lacions amb una sola frase: «La flor és bellesa perquè no és útil ni necessària». Considera que la bellesa ha de formar part de la quotidiantitat i, per aquest motiu, l'entitat ha optat per combinar les flors amb elements, com ara un cotxe, una bicicleta o una taula. De fet, en un racó de la plaça, hi ha representat un menjador, amb taules i cadires cobertes amb un embolcall blanc i amb flors al damunt. «Cada cadira té un pom de flors diferent i, per tant, una personalitat diferent», sosté Dolors Llort, que també forma part de l'entitat. Assenyala la presència d'una cadira diferent que conté una pota torçada i un pom de flors a sobre del gènere Calluna, «un tipus de flor que resisteix les inclemències del temps», explica Dolors Llort.

El treball de dues floristes del poble, Montse Baraldés i Montse Cambero, també ha permès guarnir diversos punts neuràlgics del barri. «La molsa és present en totes les ornamentacions que hem fet, com a símbol de protecció del bosc», destaquen les dues floristes. Comenten que han fet servir flor tallada i, per tant, les seves creacions duraran poc. «L'art floral és efímer i segurament per aquest motiu està poc valorat», consideren.

Tot i així, l'Ajuntament de Santpedor pretén incentivar el món de les flors. Després d'haver obtingut tres Flors d'Honor (fa gairebé tres mesos), en el certamen Viles Florides, que promou la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya, el consistori té la intenció de fomentar la cultura de la flor i celebrar aquesta fira dos cops l'any. A més, l'alcalde del poble, Xavier Codina, considera que això donarà una empenta al comerç del barri antic. No obstant això, les floristes sostenen que per obtenir un municipi ple de balcons i carrers florits fa falta que el conjunt del poble valori les flors i les consideri una necessitat, «com en alguns països d'Europa que compren flors com si fossin pomes».