Sant Joan de Vilatorrada s'ha erigit aquestes eleccions com un dels municipis del país que s'assemblen més a la realitat política catalana, ja que va tenir exactament els mateixos resultats que en el global de Catalunya.

Concretament, en aquesta població del Bages de prop d'11.000 habitants, els set partits polítics van obtenir la mateixa posició que en el conjunt de Catalunya, i a més, quatre d'ells (C's, ERC, PSC i CeC) ho van aconseguir amb el mateix percentatge de vots.

Per començar, igual que a Catalunya, Ciutadans va ser el partit més votat a Sant Joan, amb el 25,89% dels vots, un percentatge idèntic al global català, que va ser del 25,37%.

Malgrat la victòria de Ciutadans, però, el bloc dels partits independentistes va superar a Sant Joan el bloc de les formacions unionistes, el mateix que va succeir en el conjunt del país.

Així, d'una banda, Junts per Catalunya va assolir la segona posició a la població santjoanenca, amb un 24,57% dels vots (en aquest cas, amb tres punts més que a Catalunya, on els de Puigdemont van obtenir un 21,65% dels vots).

De l'altra, ERC va assolir el tercer lloc a Sant Joan, amb el mateix percentatge de vots que ho va fer a Catalunya: el 21,80% i el 21,39%, respectivament.

L'altra partit independentista, la CUP, va quedar en sisena posició a Sant Joan, amb un 3,39% dels sufragis, només un punt per sota del percentatge assolit a Catalunya (el 4,45%), on també va ser sisè.

Això significa que el conjunt de l'independentisme va fregar la meitat dels vots de Sant Joan, amb un 49,76%, una dada rellevant si es té en compte que va ser un dels pobles que va patir les càrregues policials de l'1-O. En aquest cas, la xifra és dos punts superior a la catalana, on els independentistes van aconseguir el 47,52%.

Per la seva banda, el PSC i els comuns també van clavar els resultats a Sant Joan i a Catalunya. Els socialistes, en el quart lloc, van assolir un 13,36% de vots al poble bagenc i un 13,88% al país, mentre que els de Catalunya en Comú, en la cinquena posició, van aconseguir, respectivament, un 7,21% i un 7,45%.

Finalment, el PP, en el darrer lloc, va fer un pèssim 2,65% a Sant Joan, mentre que a Catalunya, on també van ser últims, van assolir un 4,24%. La participació a Sant Joan va ser del 84%, dos punts per sobre de la catalana.