Montserrat torna a batre el seu rècord històric de visitants i, a més, ho fa de manera contundent. Si el 2016 va trencar per primer cop un sostre des que es tenen registres exhaustius (el 2002), el dels 2,5 milions de visitants, aquest 2017 n'ha superat dos més d'una tacada, ja que se situarà per damunt dels 2,7.

És una dada que s'ha de confirmar plenament, perquè falta tancar totes les de desembre, i també les de l'aeri de novembre, però les ja oficials i la projecció de les provisionals no deixen cap dubte que la barrera se superarà.

La xifra és rellevant per si mateixa, però encara ho és més si es té en compte que en aquest segle, fins a l'any passat, no s'havia superat ni els 2,4 milions de turistes, i que respecte a l'any passat -que ja havia estat de rècord- el creixement serà d'unes 200.000 persones (de l'11%). De fet, a tancament de novembre i sense les dades d'un mes de l'aeri, el conjunt de turistes que havia rebut Montserrat ja havia superat els dels 12 mesos de l'any anterior. Tot i que els transports col.lectius (cremallera i aeri) registren creixements, en la línia dels darrers anys la carretera continua sent, de bon tros, el camí més utilitzat per accedir al santuari. De fet, dos de cada tres visitants ho fa en vehicle privat o autocar, i per aquesta via el 2017 també hi ha hagut un augment prou significatiu. A falta de les dades de desembre, ja han estat 1.677.891 persones les que han triat aquest mitjà -i, per tant, han accedit fins al pàrquing de Montserrat- per pujar a la zona de l'entorn de l'abadia.

Pel que fa al cremallera, la dar-rera dada (també de gener a novembre) xifra a l'entorn dels 595.000 els usuaris que ha transportat al llarg d'aquest any, el que indica que clarament s'acabarà per damunt dels 600.000, barrera que aquest servei no ha superat mai des que es va inaugurar el 2003. Quant a l'aeri, pendents de les dades dels dos últims mesos ja s'acostava als 300.000 usuaris (293.376), xifra que va superar per primer cop l'any passat i que també haurà assolit enguany.

A banda d'aquestes tres vies d'arribada, de les quals es fa un registre molt directe, hi ha un nombre gens menyspreable de visitants que pugen a Montserrat per altres accessos com Marganell, Can Maçana o Collbató i que, o bé no acaben anant al santuari, o bé des d'aquests punts hi arriben a peu, i que no formen part d'aquestes xifres oficials. S'estima que aquest volum de persones és al voltant de les 600.000, per la qual cosa el nombre total de visitants de Montserrat arribaria a superar els 3 milions anuals.

Pràcticament els cinc últims anys han estat de creixement constant, i des del 2013 sempre per damunt dels 2,3 milions de turistes. Des del 2002, que és quan se'n fa un registre exhaustiu (i el 2003 es va incorporar el cremallera com a mitjà de transport), pràcticament sempre Montserrat ha superat els 2 milions de visitants. Només en van ser una excepció el 2003 i el 2009, en aquest darrer cas perquè es va veure molt afectat pels episodis d'esllavissades que van obligar a tallar durant dies l'accés per carretera. Des d'aquella caiguda, el turisme estranger, sobretot el rus, va mantenir el nombre total de visitants per sobre dels dos milions, i així es compensava la davallada del nacional. La relació entre el turisme nacional i l'estranger era abans de la crisi de 6 a 4. Durant els pitjors anys de recessió, la proporció es va capgirar i els visitants internacionals superaven els catalans. Actualment s'estima que s'hauria tornat a la proporció original.