? Tornados i esclafits són fenòmens molt poc freqüents a la Catalunya Central, però n'hi ha hagut experiències. Els més recents que es recorden amb danys considerables es van produir amb només deu mesos de diferència. Primer, va ser un tornado que va afectar els municipis de Lladurs i Castellar de la Ribera, l'octubre del 2002, i l'agost de l'any següent, un esclafit va sorprendre diversos indrets del terme de Sant Fruitós de Bages.

El tornado va ser a la primeria de la tardor, en concret el 21 d'octubre del 2002, i va ocasionar destrosses en una vintena de masies, majoritàriament de Lladurs, però també algunes de Castellar. El temporal de vent va trencar arbres, va aixecar teulades, va tombar antenes i pals d'electricitat, i va arrossegar contenidors. En aquell moment, els danys es van calcular per un valor d'1,4 milions d'euros, i es van demanar ajuts a la Generalitat però sense la declaració de zona catastròfica.

L'esclafit va ser tenir lloc el 17 d'agost del 2003, també un diumenge (com en el cas de Cardona). Va causar destrosses tant al nucli urbà com a les urbanitzacions de Pineda i les Brucardes, i sobretot, en establiments comercials dels polígons de la carretera de Berga.