Al Geoparc de la Catalunya Central s'hi sumarà la proposta de creació del Geoparc de la Conca de Tremp, el segon que hi haurà a Catalunya, i això obre la porta a facilitar la difusió de què és un geoparc, i a poder-lo explicar i promoure millor, apunta el director de la consultora Quaderna, Jordi Rodó. S'hi afegeix la intenció, per part de la Generalitat, de crear una unitat pròpia dedicada als geoparcs, «que ens coordinarà a nosaltres i al Geoparc de la Conca de Tremp, i això és important quant a difusió i de cara a la viabilitat dels dos projectes».

Rodó confia que la creació del Geoparc de la Conca de Tremp «ens ajudarà a tenir una altra referència de què és un geoparc, perquè ara ens costa d'explicar». I és que, «quan es parla d'un geoparc, la gent sol pensar en un espai geogràfic acotat, amb una entrada i una sortida, i en canvi, aquí això no passa», sinó que el Geoparc de la Catalunya Central està format «per una sèrie de nodes que s'estenen pel Bages, part del Moianès i el municipi de Collbató», diu Rodó, la qual cosa implica més esforç a l'hora de definir-lo i projectar-lo.

Més enllà de la difusió que s'hagi de fer del geoparc en l'àmbit de la valoració del patrimoni i la promoció del territori, «també cal més acció científica, més recerca i més divulgació», apunta Rodó. Tot plegat s'ha de complementar amb una millora dels sistemes d'informació i senyalització dels elements del parc, com a futurs reptes que es plantegen.