El primer Parc Rural d'Europa, a escala supramunicipal, s'ha constituït enmig del paisatge excepcional de la muntanya de Montserrat. Mantenir viva l'essència del territori i evitar la despoblació dels nuclis petits són els principals objectius. El projecte pretén potenciar els productes del territori, així com incrementar el paisatge agrari i facilitar el relleu de la pagesia.

La llavor que van plantar quatre municipis (el Bruc, Olesa, Espar-reguera i Collbató) floreix quinze anys més tard, amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona i dotze municipis més que s'han sumat a la iniciativa, que pertanyen al Bages, a l'Anoia, al Valles Occidental i al Baix Llobregat. De fet, els alcaldes dels setze municipis es van reunir ahir a la sala de la Façana del Monestir de Montserrat per signar la constitució del Parc Rural del Montserrat i agafar les regnes del territori que lideren.

Durant els últims anys, l'espai destinat el conreu ha anat desapareixent del territori que envolta Montserrat i el bosc ha guanyat terreny. Durant l'acte, una imatge facilitada per la Diputació de Barcelona evidenciava que en seixanta anys s'ha passat de 10.000 hectàrees agrícoles a 4.000. De fet, el Parc Rural té 30.000 hectàrees, 26.000 de les quals són bosc. Aquest fet provoca una reducció de persones dedicades a la pagesia, l'augment dels incendis o la pèrdua de la biodiversitat.

Frenar la davallada de la pagesia i enfortir les poblacions petites del voltant de la Muntanya de Montserrat són les fites que s'ha marcat la Diputació de Barcelona, segons la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, que va presidir l'acte. «Les dades ens adverteixen que, durant els pròxims vint anys, les persones aniran abandonant les poblacions petites», va afirmar Conesa a Regió7. Va sostenir que crear nous conreus i facilitar als joves l'entrada al món de la pagesia és fonamental per mantenir viu el territori. En la mateixa línia, el vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras, va remarcar que el món rural ha de tenir les mateixes oportunitats que les que ofereix la metròpoli. «No només es tracta de posar vaques a pasturar, sinó de generar més producció i donar feina als joves», va assegurar Guiteras.

L'acte també va tenir la presència del president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, així com també de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que va elogiar el projecte, que va considerar que beneficiarà els habitants de l'entorn de la Muntanya.

Els objectius del Parc Rural es concretaran el juny, «un cop s'hagin estudiat les dades i s'hagi escoltat a la població», va remarcar Mercè Conesa. En principi, el finançament s'obtindrà de la Diputació de Barcelona, tot i que encara s'ha d'acabar de concretar.

Durant els pròxims anys, el Parc Rural ha d'aconseguir revaloritzar el paisatge mediterrani que envolta Montserrat i mantenir la seva riquesa paisatgística.