L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages rebrà una indemnització que ascendeix a gairebé 800.000 euros del ligiti amb la primera empresa constructora de la biblioteca del municipi. L'any 2010, el govern municipal, aleshores a mans de CiU, va rescindir el contracte a l'empresa Axisa SA -que el 2007 havia iniciat els treballs- per incompliment i aturada sense justificació de les obres, i li va reclamar una indemnització econòmica per danys i perjudicis.

Set anys després, el litigi s'ha resolt a favor del consistori santfruitosenc, que a final de l'any passat ja va ingressar 615.000 euros i està pendent de cobrar els interessos de demora, que són els que falten fins arribar als 800.000. El litigi es remunta a l'any 2010, amb la rescissió del contracte a l'empresa que, al no estar-hi d'acord, va presentar recurs al Tribunal Contenciós Administratiu contra la decisió del govern municipal. Aquest tribunal va fallar a favor de l'Ajuntament i l'empresa va presentar apel·lació davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Finalment, el Tribunal ha donat la raó al consistori.

El grup municipal de PDeCAT a Sant Fruitós, ara a l'oposició, s'ha mostrat «molt satisfet per aquest resultat», ja que, assegura, «dóna la raó al govern de CiU d'aleshores i es demostra que la decisió de fer fora l'empresa va ser la més correcte per als interessos de tots els veïns de Sant Fruitós, malgrat la mala imatge que suposava el fet d'haver de tenir l'obra aturada durant uns mesos més».

L'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés (Gent fent Poble), també s'ha mostrat satisfet perquè al final s'hagi donat la raó a l'Ajuntament, però ha volgut recordar que l'antic govern de CiU «va fer aturar les obres i va denunciar l'empresa però no es va preocupar de buscar-ne una de nova», fins que la seva formació, ja al govern, les va reprendre el 2012, fet que «s'hauria pogut fer abans».

D'altra banda, el PdeCAT ha anunciat que demanarà al Govern municipal que una part d'aquests diners es destini a projectes escollits per la ciutadania, a través d'un procés participatiu, «per compensar l'aturada de les obres» que van patir el veïns. Batanés no s'ha pronunciat en aquest sentit.

La nova biblioteca de Sant Fruitós es va inaugurar el juny del 2014, després de nombrosos entrebancs per a la seva construcció (vegeu desglossat).