Navarcles recupera la història de la Germandat de Sant Josep amb la publicació d'un quadern escrit per Francesc Ruiz i dedicat a l'entitat. De les 5 germandats que hi va haver al municipi, aquesta és la que va tenir més socis. Eren entitats sense ànim de lucre que oferien assistència sanitària i econòmica als associats en situacions de malaltia, hospitalització, defunció i invalidesa.

Els fets narrats a l'exemplar expliquen quina era la funció de les germandats, també dites montepios, i concretament l'evolució de la de Sant Josep (1886- 1992). El quadern es nodreix de documents històrics de l'associació com ara el seu primer reglament, que establia la quota d'ingrés dels socis a 4 pessetes i la quota mensual a 1, quantitat que va pujar fins a les 17 l'any 1980. Alguns dels subsidis més destacats eren el de malaltia, que va passar de les 2,5 pessetes per dia a les 25, i el de defunció, iniciat a 2 pessetes i acabat a 450.

Les dues etapes de l'entitat

La història de la Germandat de Sant Josep té dues etapes molt marcades. La primera és la del naixement i el creixement previ a la implantació de la Seguretat Socia obligatòria a Espanya. Al principi l'entitat tenia 31 membres, xifra que va augmentar aviat fins a arribar als 282 socis en 7 anys. El punt màxim de gent inscrita a l'associació va arribar al principi dels anys 40 amb la integració de les germandats de Sant Sebastià i la Sagrada Família, que va fer pujar el nombre de socis fins a 593.

La popularitat de la Germandat de Sant Josep, però, va començar a caure amb l'arribada de la Seguretat Social. Durant aquell temps, l'organització de Navarcles mantenia la seva funció, però també va agafar el rol de gestionar la Seguretat Social, ja que l'Estat no tenia estructures per fer-ho. Es va anar perdent la tradició d'afiliar-se al grup, cada cop tenia menys socis i eren més grans, fins que el 1992 es va dissoldre amb 82 socis.

La figura de Josep Ribalta

El quadern dedica un espai especial a Josep Ribalta, que va ser president de la Germandat entre el 1939 i el 1985, pocs mesos abans de la seva defunció. Francesc Ruiz el destaca perquè «mai va estalviar esforços per l'entitat», i assegura al text que seria «injust» repassar-ne la història sense parlar de la figura de Ribalta, que va mantenir l'entitat viva 46 anys.

Els exemplars es van poder recollir durant la presentació aquest dimecres a la sala de plens de Navarcles i també es poden aconseguir els dies vinents a l'Ajuntament. Anteriorment, Ruiz ja havia escrit dos quaderns, «Cals, malnoms i renoms...» i «El mur, les passeres, la 'platja' i el llac...», i ha publicat diversos llibres lligats a la història i a Navarcles.

En ocasions anteriors era l'Ajuntament qui buscava l'autor per a un determinat tema, però aquesta vegada va ser ell mateix, que havia recollit un material que considerava interessant i el va oferir a l'Àrea de Cultura del poble. L'autor ja preparava el text l'any passat, pel 130è aniversari de la posada en marxa de l'associació, que va ser el 1887.