Les ganes d'anar a Logronyo després del seu triomf a la First Lego League (FLL) celebrada a la UVic el 17 de febrer passat s'han apoderat de l'equip VeAquartium. Els 15 alumnes que formen aquesta classe acumulen mesos centrats en el progrés del seu robot, i allà hi competiran a escala estatal contra 55 equips més que s'hi han classificat. Però la First Lego League va més enllà, ja que es basa en tres branques: la ciència, la robòtica i els valors.

La primera part consisteix en presentar un projecte científic que doni resposta a un problema real relacionat amb la temàtica proposada, que aquest any era l'aigua. Així, els alumnes van realitzar una pluja d'idees i van decidir crear un sistema per ajudar el seu company, el Joan, que de petit va rebre un transplantament de fetge i ara no pot beure aigua de l'aixeta. Davant aquesta situació, els nens van aportar dues idees al jurat de la MicroFLL de Tona (una simulació de competició per preparar-se per a la FLL real) i, amb l'ajuda del jurat, van optar per crear un sistema semblant al de la Brita per filtrar l'aigua, però anant més enllà per eliminar uns microorganismes que són perjudicials per al Joan.

Després de diverses consultes a metges especialistes i gestions amb empreses per demanar material, sempre portades a terme de forma autònoma pels alumnes, van comprar un ozonitzador que elimina els microorganismes i li van afegir complements per fer-lo portàtil i perquè s'hi pugui beure directament, sense passar per altres recipients. Si l'aigua passa per recipients de plàstic, l'efecte de l'ozonitzador dura molt poc. Llavors, el Joan no podria treure'n profit i emportar-se-la còmodament allà on vagi.

Valors contra els grans

L'equip de robòtica de la Vedruna no deixa cap detall en mans de l'atzar. A la competició també es valora la manera de presentar el projecte, i aquest aspecte l'han cuidat especialment. L'exposició consisteix en la rèplica d'un telenotícies, en el qual hi ha dos presentadors principals que donen pas a la resta de membres del grup (inclosos els que no han pogut ser inscrits per la limitació de places) i en el temps que dura expliquen tot el procés creatiu, a partir del cas del Joan. Ara, la gran part del grup pateix per la traducció al castellà i, alguns, ja pensen en una hipotètica traducció a l'anglès per si queden entre els tres primers a Logronyo i obtenen el bitllet al campionat mundial que se celebrarà a Detroit i Houston el proper mes d'abril.

En aquest sentit, els punts forts dels artesencs són la presentació i els valors. La principal dificultat per al VeAquartium és la diferència d'edat amb molts equips. A la FLL, els d'Artés van competir amb alumnes d'ESO i fins i tot de Batxillerat, i aquesta serà la tònica que seguirà la prova estatal. És per això que els alumnes de la Vedruna poden fer-se un espai a partir dels valors i ara han de reforçar la vessant tècnica. Tot i això, no es deixa mai de banda la paraula inventada per l'organització de l'esdeveniment: «Coopertició», que surt de la fusió entre cooperació i competició, i representa l'esperit de la First Lego League.