Una dotzena de socis i voluntaris ambientals de pesca del Club Esportiu Amics de la Pesca de Castellgalí i d'altres societats, juntament amb personal de l'empresa concessionària Auxiliar d'Explotacions Energètiques S.L., van portar a terme aquest cap de setmana el pla de salvament dels peixos del canal del municipi que gairebé s'havia buidat a causa del trencament d'un mur, a mitjan de febrer, tal com va publicar Regió7. Durant el rescat, es van trobar 15 silurs de grans dimensions, que en total feien un pes de 120 kg.

Segons el president del Club Esportiu Amics de la Pesca de Castellgalí, Manel Mas, la troballa va «sorprendre» als voluntaris i socis que participaven en el rescat. Segons apunten, en aquest tram del riu no s'acostumen a treure espècies d'aquestes dimensions, per la qual cosa se suposa que aquests grans exemplars havien trobat refugi al canal.

Durant les tasques, que es van fer dissabte al matí, a banda dels silurs que pesaven de 5 a 25 quilos i un dels quals feia fins a 2 metres de llargada, també es van trobar 9 carpes amb un pes total de 41 kg. Totes les espècies extretes són invasores i no se'n va trobar cap d'autòctona que calgués rescatar.

L'esfondrament del mur del canal, situat entre Manresa i Castellgalí, va provocar que durant dos dies el riu Cardener baixés pràcticament sense cabal al llarg d'aquest tram, poc abans de la desembocadura al Llobregat. Aquesta situació es va perllongar fins que es van tancar les comportes del canal, de manera que es va deixar de derivar-hi aigua.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja va anunciar que requeriria al concessionari de la resclosa que repari el tram esfondrat del canal, que deriva l'aigua per a usos hidroelèctrics. Prèviament, però, era necessari el pla de salvament de les espècies del canal que s'ha realitzat aquest cap de setmana.

D'aquesta manera, l'entitat de pesca ja ha pogut presentar al departament de Medi Ambient i a l'ACA l'informe conforme s'ha dut a terme el pla de salvament de peixos i s'ha complert «amb la legislació vigent», per tal que es pugui atorgar el permís a la concessionària per reparar el mur del canal.