Les llevadores d'Althaia tenen establerts protocols per afrontar casos de morts en la gestació que passen per un tracte respectuós i afectuós a les parelles que han perdut la criatura. La cap de les llevadores d'Althaia, Neus Garriga, amb 22 anys de trajectòria i 16 com a responsable de l'equip, assegura que són molt conscients que «l'impacte de les famílies és molt fort» i per aquest motiu és important treballar amb «professionalitat i rigorositat».

«En aquests moments és molt important la delicadesa de l'equip», explica, i per aquest motiu intenten donar una causa de la interrupció de l'embaràs perquè, «en l'estat de xoc, saber per què ha passat ajuda a assimilar-ho». En el cas de les dones que van a Urgències, quan els professionals sospiten que es tracta d'una pèrdua pregunten a la pacient si va acompanyada i esperen que vingui l'acompanyant per donar «la desagradable notícia». Garriga explica que és molt important el llenguatge i anar-ho insinuant al principi amb frases com: «El batec no es detecta» i donar missatges suaus amb condicionals i començant els comentaris amb «potser», per evitar ser molt contundents i donar la notícia dient: «Em sap greu, però no està viu». Els silencis, assegura, també són molt importants i s'ha de facilitar que la parella exterioritzi la tristesa. També pregunten si volen que prenguin imatges de la criatura, un cop és fora, per tenir-ne un record i també fan capses amb objectes que serveixin per recordar-la. Les professionals també s'encarreguen de retirar de forma adequada el cos. Es tracta d'una tasca, de fet, multidisciplinària, tot i que les llevadores hi tenen un paper destacat.

La cap de llevadores assegura que als hospitals de la xarxa sanitària de Manresa hi ha un degoteig de dones que perden el seu fill i que no es tracta, en cap cas, de casos aïllats. Reconeix que és una realitat poc coneguda i de la qual no es parla gaire. Fa poc, s'ha integrat l'assistència psicològica a Althaia en aquests casos.