Joan Creus, veí de Castellgalí ferit l'1-O, encara s'emociona quan recorda tot el que va passar durant la jornada del referèndum. Va rebre una ferida amb un objecte punxant. La mà li sagnava i va haver d'anar a Urgències, on li van embenar la mà, amb la qual no va poder fer res durant una setmana. «No vaig agafar la baixa perquè sóc autònom, però no vaig treballar durant una setmana», explicava ahir a aquest diari Creus, de 42 anys.

«Jo he insistit al jutge que la nostra resistència va ser pacífica i que en cap moment nosaltres vam ser violents contra els agents», assegurava. Els lletrats que ahir acompa-nyaven els quatre ferits que van declarar davant el jutge asseguren que els informes mèdics indiquen clarament que Creus va rebre l'impacte d'un objecte punxant, que li va provocar les lesions de la mà.

«Jo no vaig arribar a veure si portava un objecte punxant o si era un guant amb punxa. En tot cas, estic convençut que això és prohibit», explica. Assegura que ell va exercir resistència pacífica tota l'estona. «Em vaig col·locar entre les persones que estaven assegudes davant de l'accés principal a l'escola. Quan em van treure, m'hi vaig tornar a col·locar per evitar que entressin al centre», recorda. No només així, sinó que, un cop la Guàrdia Civil va accedir a les instal·lacions, hi va haver una altra seguda i ell s'hi fa afegir.

«Van trencar una porta. La Guàrdia Civil va provocar desperfectes a l'escola i jo he dit al jutge que crec que ho haurien de pagar», explica. A dins del centre educatiu, els agents van trencar una de les portes per accedir a la sala on havia les urnes. «Quan anaven a trencar-ne una altra, vam demanar que no continuessin amb la destrossa», afegeix aquest veí de Castellgalí.

Creus explica, com la resta de ferits, que es van viure moments de molta tensió per la contundència amb què va actuar l'escamot, i que hi havia molta por entre els veïns en veure la duresa de la càrrega policial. Al final, els veïns van aconseguir que els agents no s'emportessin les urnes del referèndum, però van haver de tancar el centre educatiu com a seu electoral. La jornada d'eleccions es va acabar amb l'actuació policial.

En el mòbil, Creus té la fotografia de la seva imatge ensangonada després de la càrrega policial, i d'altres de quan la Guàrdia Civil va carregar contra els habitants de Castellgalí. Tots els ferits que ahir al matí van declarar al Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa asseguraven que els habitants del municipi que van viure en primera persona les càrregues policials, no ho oblidaran mai. Els metges que el van atendre a Urgències no tenien dubtes que les lesions havien estat provocades per un objecte punxant, i així ho van certificar a través de l'informe. Els lletrats dels ferits es fan creus de la lesió que va patir aquest veí i de la possibilitat que un agent portés un objecte punxant.