L'alcalde de Callús, Joan Badia, declararà la setmana que ve al Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa. Serà la segona vegada que veurà el jutge pels fets de l'1-O al seu poble. Ja ho va fer el mes de febrer, però llavors com a imputat al mateix jutjat per desobediència. Aquest cop ho farà com a ferit, i per tant denunciant.

De fet, el calendari de declaracions pels fets de l'1-O continuarà la setmana que ve. El mateix dia que Badia declari, també ho faran la resta de veïns del municipi que van rebre ferides per les càrregues policials. La setmana que ve també declararan els dotze ferits de Castellgalí que ahir no van anar al jutjat. La iniciativa de presentar la denúncia col·lectiva va sortir del Col·legi d'Advocats, després que els lletrats d'aquesta institució fossin testimonis de les càrregues, ja que l'1-O una seixantena de lletrats es van distribuir pels diferents col·legis electorals del Bages, amb l'objectiu de resoldre els dubtes que poguessin sorgir.

Formalment, el Col·legi d'Advocats ha presentat set denúncies, quatre de col·lectives i tres d'individuals. Les col·lectives són per cadascun dels quatre pobles bagencs on hi va haver càrregues de la Guàrdia Civil. Sant Joan i Castellgalí, amb una vintena de casos a cada lloc, són els dos municipis que han agrupat més ferits.

Pel que fa a les tres denúncies individuals, són els ferits «més greus», és a dir, els que van haver d'agafar baixes laborals, han tingut intervenció quirúrgica o es van recuperar a casa. Tots tres casos són de Sant Joan, inclòs el santjoanenc que va resultar ferit molt greu en un dit.

Els advocats explicaven ahir a aquest diari que, de moment, les declaracions estan anant bé i els ferits estan demostrant tot el que expliquen a la denúncia. «Estem satisfets del que estan aportant els ferits quan declaren», afirmava ahir un dels dos advocats que van acompanyar els ferits davant del jutge.

La demanda col·lectiva del Bages denuncia l'ús excessiu de la força de la Guàrdia Civil en les càr-regues als diferents punts on van anar: Callús, Castellgalí, Fonollosa, i l'escola Joncadella i l'IES Quercus de Sant Joan de Vilator-rada.