La diputada santvicentina d´ERC, Adriana Delgado, considera que el viatge que ha fet amb la delegació de la seva formació a Alemanya ha "reforçat" la unitat que assegura que ja existia entre la seva formació i la de Junts per Catalunya després de les eleccions del 21-D. Ernest Maragall liderava una delegació de representants republicans entre els que hi havia Delgado, que va poder compartir divendres a la nit un sopar amb el president Carles Puigdemont i aquests dissabte uns minuts més, previs a la compareixença que el president feina davant dels mitjans de comunicació.

Pel que fa a l´estretègia per formar govern, la situació actual sembla que no té esquerdes entre JxCat i ERC. Els primers consideren que s´ha de fer la proposta de Jordi Sánchez, i demanar al jutge del tribunal Suprem, Pablo Llarena, que deixi sortir el candidat de la presó per poder fer un debat d´investidura presencial. I ERC no hi ha posat pegues. És més, Maragall va fer arribar al president Puigdemont el seu suport en investir Sánchez.

Tot i les reiterades peticions que han fet des d´Esquerra en les darreres setmanes per tenir un govern efectiu, la situació en aquests moments, després de les decisions judicials a Alemanya, Bèlgica i Escòcia, els fa pensar que el més adequat per als seus interessos és forçar Llarena a resoldre sobre la llibertat de Sánchez per complir amb el seu dret de defensar-se en el debat d´investidura, sobretot tenint en compte la petició de l´ONU de reclamar respecte dels drets dels empresonats.

El diputat d'ERC Ernest Maragall ha assegurat que Europa ha obert una porta perquè Espanya surti del "forat negre" de la via de la "violència institucional". I ha afegit que la "repressió" de l'Estat ha perdut una "batalla decisiva" davant la via "pacífica i democràtica" que ha tingut l'independentisme. En la mateixa línia, la santvicentina Delgado ha explicat que les darreres decisions judicials a Alemanya reforcen l´argument que "de violència no n´hi ha hagut" i "que els presos diputats i els exiliats són representants legítims" en el Parlament de Catalunya.

La delegació d´ERC també ha compartit amb Puigdemont "la necessitat de reforçar l´acció internacional del procés, perquè ens reforça, també, el nostre relat". Per Delgado, "veiem que hi ha una escletxa que ens donen les institucions judicials europees, que s´ha obert una oportunitat perquè l´Estat espanyol canviï la seva posició, i que vegin que no poden mantenir més aquest situació de suspensió i de bloqueig de les nostres institucions".

Adriana Delgado s´ha mostrat molt satisfeta de poder aprofitar aquesta visita a Carles Puigdemont, en el moment que sortia de la presó. I sobre la impressió que se n´emporta dels minuts que va compartir amb el president afirma que ·l´he vist molt bé, content, fort i animat". Delgado sortia aquests dissabte a la tarda de Berlín amb un vol de retorn a Catalunya.