Castellnou de Bages tindrà un nou govern liderat pel republicà Domènec Òrrit. Així ho han acordat els tres regidors d'ERC, ara a l'oposició en aquest ajuntament de nou, i tres més que provenen de la llista de l'exalcalde Francesc Martínez. Falta per confirmar la possible incorporació de l'únic regidor del PDeCAT, Carles Claret, també a l'oposició, que prendrà una decisió durant el cap de setmana. El nou executiu es farà efectiu en un ple extraordinari previst per a dimarts, 10 d'abril, a les 4 de la tarda.

L'acord, que aquest diari ja va apuntar com a possibilitat en l'edició de dijous, es va tancar en una reunió entre els membres implicats el mateix dijous al vespre. A l'equip d'ERC, integrat per Òrrit, Lluís Thomen i Marina Navío, l'acompanyaran el socialista Manel Valero, que l'estiu passat va deixar l'equip de govern per discrepàncies amb Martínez i va passar al grup mixt; el seu fill Marc, que al ple de dimarts prendrà el relleu de Maria Pilar Rubio (va deixar el consistori fa unes setmanes); i Carme Llorens, actual alcaldessa accidental des de la dimissió de Martínez fa poc més d'una setmana. A l'espera de la decisió de Claret, això deixaria a l'oposició la regidora Imma Torralba, fidel a l'òrbita de Martínez, i el substitut de l'exalcalde, José Manuel Prado, que també prendrà possessió del càrrec al ple de dimarts.

Òrrit al capdavant

L'acord posa al capdavant del pacte Domènec Òrrit, tant per experiència com per possibilitats de dedicació, i tot apunta que Valero (que tot i avalar el pacte ahir preferia no pronunciar-se) serà el primer tinent d'alcalde. La resta del cartipàs i les corresponents funcions s'anirà definint a partir de dimarts, amb la possibilitat «que no tothom tingui responsabilitats de govern», apuntava Òrrit.

Aquest nou govern, que previsiblement es formarà dimarts, sorgeix després de la trencadissa que hi ha hagut aquest mandat dins la llista del PSC, encapçalada per Francesc Martínez. Ja va quedar en minoria amb el pas de Valero al grup mixt el juny passat, però la situació es va veure agreujada amb la dimissió de Rubio i, finalment, del mateix Martínez. Davant d'això, Òrrit puntualitza que «ni allò era el PSC, ni ERC ve ara a arrabassar res», sinó que defensa la formació d'un govern «el màxim de gran que haurà pogut ser», a l'espera del que faci Claret, i descartant Prado i Torralba, amb qui els distancien posicionaments polítics en un cas, i la semblança amb l'òrbita de Martínez en l'altre.

L'objectiu d'aquest nou acord «ampli i transversal» és «revertir les dinàmiques negatives d'aquests últims anys», diu Òrrit, i assegura que «no serà un govern d'esperar que arribin les eleccions del 2019, sinó que implementarem polítiques per al poble molt aviat».