Domènec Òrrit, d'ERC, és el nou alcalde de Castellnou de Bages, després que el ple el va investir ahir a la tarda amb el vot favorable de 7 dels 9 regidors del consistori. El resultat ja era d'esperar, però el que va agafar de sorpresa és que el PSC-PM, que fins ara governava, no pogués presentar una candidatura alternativa fruit de la trencadissa interna del partit d'aquests últims mesos.

Òrrit va ser, doncs, l'únic aspirant a l'alcaldia en substitució de Francesc Martínez, que va dimitir ara fa dues setmanes com a conseqüència de la crisi interna del partit. Òrrit va obtenir els vots favorables dels altres dos regidors d'ERC, com també el del convergent Carles Claret, i els de tres dels cinc regidors de la llista inicial de Martínez (que era entre el públic): el regidor no adscrit Manel Valero, el seu fill Marc, i la fins ara alcaldessa en funcions, Carme Llorens. Precisament, la no renúncia de Llorens com a cap de llista del PSC-PM va impedir a Imma Torralba, que es perfilava com a alcaldable per aquest partit, poder presentar candidatura, «i això m'ha sabut molt greu», lamentava, tot i admetre que «el resultat hauria estat el mateix». D'aquesta manera, Torralba i José Manuel Prado quedaran ara a l'oposició.

De fet, abans de procedir a la votació es va acordar per majoria que seria secreta, però els dos regidors que ara són a l'oposició van ensenyar el seu vot negatiu al públic en introduir-lo a l'urna.

«Transparència i rigor»

Òrrit, que va ser investit entre els aplaudiments de bona part de la setantena d'assistents que hi havia al ple, es va comprometre a governar «amb dedicació, rigor, transparència i amb la mà estesa a tothom», i amb la voluntat «de construir ponts».

El nou alcalde va admetre que ho és «per una circumstància anòmala», però ho entén «com una oportunitat per treballar plegats i projectar el poble endavant». Ja fora de discurs, Òrrit es va mostrar crític «amb la desídia i el funcionament de l'exalcalde, que ens ha portat a aquesta situació». De totes maneres, «hem aconseguit obrir un front molt ampli, i ara ens toca pacificar el poble i anar a l'una. Tenim projecte i l'intentarem encarrilar».

Per la seva banda, i com a nova portaveu de l'oposició, Imma Tor-ralba va apuntar que «quedem fora del govern, però no per fer la punyeta ni posar pals a les rodes», i va assegurar que «personalment col·laboraré en tot el que pugui».

El PSC expedienta Valero

L'executiva de la Federació XI del PSC ha obert un expedient a Manel Valero en considerar-lo «trànsfuga» per l'actitud que ha tingut davant la crisi de govern a Castellnou. Com ja va explicar aquest diari en l'edició de dilluns, Valero s'ho veia a venir, i dilluns mateix ja va iniciar els tràmits per donar-se de baixa del partit.

En un comunicat d'ahir al vespre, el PSC explica que aquests darrers dies ha intentat llimar les diferències internes del partit a Castellnou i aconseguir una candidatura viable, però no ha estat possible davant el comportament «inacceptable per part de Manel Valero que, a més, ha maniobrat tant com ha pogut per impedir que el PSC pogués presentar una candidatura pròpia». Carme Llorens i Marc Valero també són de la llista del PSC, però com a independents.