Balsareny ha celebrat aquest dimecres la diada central de la seva festa major, Sant Marc, sota un sol de justícia. I és que ja ho havia dit l'alcalde, Isidre Viu, des de la balconada de la casa gran, en començar l'acte: «Ens podem felicitar perquè poguem celebrar a la diada de Sant Marc amb un dia tan radiant». Però per a una festa major tan matinera en el calendari com la de Balsareny, potser el temps es va fins i tot passar de frenada. Més estiuenca que primaveral.

Sota aquest bat de sol que queia damunt una plaça de l'Ajuntament molt concorreguda, sobretot allà on hi regnava l'ombra, aquest municipi del Bages ha mostrat que té la tradició molt ben arrelada. Un dels punts culminants, el singular ball de la faixa.

Una dansa, la durada de la qual depèn del que aguantin els balladors que, en un moment determinat, han de fer el que es coneix com la figuereta. És a dir, quan un ballador de cada rotllana (ahir n'eren dues) fa la vertical suportant tot el pes del seu cos i l'equilibri sobre el cap, amb la seva faixa com a únic coixí. Així es mantenen mentre els dura la resistència, i els dos que aquest dimecres n'han estat els encarregats hi han aguantat prop d'un minut. Temps durant el qual ni la música de la cobla ni els aplaudiments no s'aturen.

Els balls de bastons (a una part dels quals també s'ha convidat a entrar a antics balladors), altres danses tradicionals i els de gegants s'han combinat en aquesta matinal, diada oficial d'una festa major que s'ha obert amb la tradicional benedicció i repartiment del panet de Sant Marc.