Endesa ha aconseguit donar nous usos al 80% dels residus retirats durant el 2017 a les comarques de la Catalunya Central. Segons la companyia, aquest procés es porta terme per aprofitar al màxim els residus derivats de les diferents obres de manteniment i millora de la xarxa elèctrica que fa a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès.

Les mateixes fonts han posat en relleu que la valorització pretén «anar un pas més enllà de la gestió dels residus», ja que intenta «reutilitzar i aprofitar aquests materials per a unes altres utilitats, d'acord amb la filosofia de l'economia circular».

El concepte de valorització fa referència als residus que Endesa, a través d'un gestor autoritzat, sotmet a tractament o bé es poden recuperar -com les bateries, piles, cables, metalls, entre d'altres- o reciclar (ja siguin fustes, compostos metàl·lics, matèries inorgàniques...) o inclús regenerar, com els olis minerals.

Siguin valoritzables o no, els residus són gestionats per agents autoritzats que compleixen «estrictament» la normativa ambiental aplicable.

Fonts d'Endesa han concretat que una altra manera de categoritzar els residus derivats de les activitats de la companyia és entre especials o no especials. En aquest cas, durant l'any passat el 15% del material processat corresponen a residus especials, com per exemple oli aïllant i emulsions d'aigua amb oli dels transformadors; mentre que el gruix important dels residus, el 85% que s'ha gestionat, són els residus no especials, que van des de ferralla fins a aïlladors, passant per runa, cablejat elèctric, pals de formigó, paper i plàstics, entre d'altres.