Representants de l'Ajuntament de Sant Vicenç van fer ahir, a primera hora del matí, un acte simbòlic davant de l'ermita de Vallhonesta per reivindicar l'entorn d'aquest espai per a la celebració de l'aplec que tradicionalment s'ha celebrat en aquest indret. L'aplec, d'origen medieval, s'hi havia de fer aquest 1 de maig, com s'hi havia fet en les darreres dècades, però s'ha hagut de traslladar a un altre espai pel conflicte sobre la propietat de l'ermita i l'edifici annex obert entre l'amo dels ter-renys i el bisbat.

Regidors de l'equip de Govern, amb l'alcalde Joan Torres, acompanyats per la regidora del PSC al consistori, Miriam Rubio, i amb el suport dels grups d'ERC i ICV -segons va fer explícit el consistori-, van fer públic a les 8 del matí des de davant de l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta el seu posicionament davant els fets que han comportat el trasllat de la festa.

Torres va manifestar que «els qui surten perjudicats pel canvi d'espai han estat els veïns i veïnes del municipi en una situació injusta i que no té cap sentit».

L'alcalde afegia que darrere aquesta negativa «hi ha la voluntat de vendre la propietat d'una part de la muntanya per part del propietari, Joan Casajoana». Tal com va explicar Regió7 dissabte, s'ha fet públic un conflicte sobre la propietat de Sant Pere de Vallhonesta i de cal Campaner, ja que tant Casajoana com el bisbat de Vic diuen que és seu. L'alcalde va explicar ahir que l'any 2007 Joan Casajoana va proposar vendre un tros de la muntanya per un valor de prop de 400.000 euros. El consistori es va negar a comprar la propietat per aquest preu perquè «el vam considerar del tot desproporcionat». Més endavant, segons Torres, es va negociar la compra de 25 hectàrees de la propietat per part de l'Ajuntament, però tampoc no es va arribar a cap acord. L'alcalde manifestava que «davant aquest historial de negociacions entenem que la propietat ens pressiona per intentar que li comprem uns terrenys que ara estan en conflicte amb el bisbat. En aquest escenari qui hi surt perdent són tots els santvicentins».