Cardona té una situació paradoxal: no hi ha pràcticament pisos de lloguer en el mercat, malgrat hi ha més de 400 habitatges buits. Aquesta dada (que exactament se situa en 439) l'ha fet aflorar una exhaustiva diagnosi realitzada per l'Ajuntament com a pas previ a la posada en marxa de la borsa de lloguer. De fet, és la base que la fonamenta.

Aquest estudi -del qual encara falta completar-ne una part- s'ha fet a partir d'un treball de camp i de contactar amb els propietaris. S'ha analitzat un total de 1.990 habitatges i el que es posa de manifest és que, de buits, n'hi ha 251 al nucli antic, 71 a la Coromina i 117 a la resta del municipi (els 439 abans esmentats). Però la diagnosi ofereix encara un segon nivell de detalls molt rellevants. D'aquests més de 400 habitatges buits, els propietaris de 137 d'ells no els volen posar de lloguer. Això, però, vol dir que sí que n'hi ha 302 per als quals hi ha la voluntat que entrin en el mercat. L'estudi també detalla que, d'aquests, 127 ja estan ara mateix en condicions per posar-los de lloguer, mentre que els altres 175 requeririen alguna reforma per poder ser posats al mercat. Per aquest motiu, una de les novetats que s'introdueix a través de l'Oficina Local de l'Habitatge de Cardona i en paral·lel a la creació de la borsa és la dels ajuts de fins a 3.000 euros per a aquells propietaris de pisos buits que hi han de fer obres menors de millora o accessibilitat.

El regidor Joan Hernández destaca la importància d'aquesta diagnosi perquè gairebé la totalitat d'aquests habitatges no apareix en cap cercador de pisos o immobiliària.