Els soldats isabelins, vestits de blau, sortien del campament militar per vigilar de prop els habitants d'Avinyó. Els visitants que anaven al camp base dels militars, que eren al poble per controlar de prop els carlins, hi podien veure tendes de campanya, cavalls, una taula on menjava la tropa militar i un foc a terra on cuinaven. L'assentament militar va ajudar a fer que la recreació història de la Fira dels Matiners, que s'endinsa a mitjan segle XIX, fos més acurada. El campament era una de les novetats d'aquest any i també va servir per eixamplar l'espai on es porta a terme la fira.

Molts dels visitants fotografiaven ahir al matí els estris i les tendes de campanya i alguns ho aprofitaven per fer-se alguna seflie amb els actors que representaven les tropes isabelines, comandades pel brigadier Manzano. «Això ens ha permès portar activitats a altres zones del nucli antic on altres anys la fira no arribava. Pensem que ha estat un encert perquè ha estat un element escenogràfic important i dóna més consistència al certamen», explicava l'alcalde del municipi, Eudald Vilaseca. El campament estava ubicat al carrer Manresa, en un dels extrems de la zona de la fira.

Una altra de les novetats eren els jocs infantils que es van habilitar just davant de l'Espai Matiners, al carrer Sallent. «Cada any teníem alguna activitat per als nens, però hem decidit potenciar-ho per consolidar l'ambient familiar de la fira».

Fidel als fets històrics

Tot i que al llarg del matí es van veure visitants passejant pels carrers del nucli antic d'Avinyó, al migdia, amb la representació de l'assalt carlí a la torre dels Soldats, és quan es va congregar més visitants a la plaça Major, que es va omplir.

Amb la intenció de descriure un episodi important de la història local, l'assalt explica com els defensors de la causa carlina del poble s'organitzen per atacar els carlins sota les ordres del coronel Rafael Tristan. És un dels moments culminants de la fira, i ahir els visitants de la plaça no paraven de fer fotografies i seguir la representació històrica. A l'altre extrem de la plaça hi havia una recreació de la torre de vigilància on feien guàrdia els soldats isabelins. Un cop els carlins van aconseguir el control de la torre, es va fer una exhibició de com es transmetien missatges, a través de telegrafia òptica, les torres de vigilància que hi havia entre Avinyó i Manresa.

Al migdia, les representacions històriques van culminar amb la dansa dels matiners, a càrrec dels alumnes de l'Aula de Música, a la mateixa plaça.