L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst fer un nou col·lector de salmorres. Les obres haurien d'iniciar-se, en principi, l'any vinent. Es tracta d'un projecte del qual se'n parla des de fa temps.

Preveu fer una canonada c0mpletament nova i de més volum que l'actual en els dos ramals que hi ha al Bages -des de Cardona i des de Balsareny ?ns a unirse a Castellgalí, i continuant ?ns a Abrera- per donar resposta a la demanda actual d'evacuació. A partir d'aquest punt, i ?ns al Prat, ja es va fer nova fa uns anys enrere. El col·lector actual es deixaria per a casos d'emergència.

La iniciativa suposarà l'expropiació o ocupació temporal d'un total de 995 ?nques distribuïdes entre 21 municipis, 17 dels quals són del Bages. El que té més ?nques afectades és Sallent (202), seguit de Sant Fruitós (97), Manresa (96) i Súria (84).

Segons el projecte, la futura canonada, dimensionada amb cabals superiors a l'actual, serà la que s'utilitzarà cada dia per a l'evacuació ?ns al mar de la salmorra provinent de l'explotació minera del Bages, mentre que la que actualment hi ha en servei (que l'any que ve farà 30 anys i que registra nombrosos episodis de trencaments i vessaments al llarg de tot el seu recorregut) es mantindrà en reserva per a possibles emergències. L'actual col·lector va entrar en funcionament el 1988 i fa 120 quilòmetres fins arribar al mar.