Des de la seva posada en marxa fa tres mesos, establiments de la comarca adherits a la iniciativa Espai amb tracte, han detectat en el seu recinte deu casos de possibles situacions de risc o maltractament cap a les persones grans. L'acció, que promou el Consell Comarcal del Bages en el marc de la campanya Tracta'm bé, engloba tots els municipis de la comarca i ja compta amb 368 espais adherits, que es van multiplicant cada setmana.

Espai amb tracte és una acció conjunta que engloba qualsevol centre, equipament, administració o comerç compromès en la sensibilització i detecció de possibles situacions de risc o maltractament cap a les persones grans en el seu recinte. La tècnica d'Inclusió Social del Consell Comarcal del Bages, Roser Nin, explica que Espai amb tracte «és una marca de qualitat pels establiments perquè la gent gran i la ciutadania en general saben que allà rebran un bon tracte» i, a més, denunciaran les situacions de risc que detectin per tal que es puguin derivar als Serveis Socials i activar el protocol de maltractaments.

En els tres mesos que fa que es va posar en marxa la iniciativa diferents establiments de la cormarca ja han fet 10 denúncies de possibles actuacions susceptibles de ser abusos, la qual cosa evidencia l'efectivitat de l'acció. «Més enllà de la sensibilització, que és bàsica, quan veus que hi ha trucades i les coses arriben a bon port és molt important», apunta Nin.

Els establiments que desitgen adherir-se a la iniciativa, i que per tant es comprometen a col·laborar en el cas de detectar o presenciar en el seu espai algun maltractament, han de signar un full d'adhesió a la campanya. També se'ls entrega una fitxa amb indicadors que permeten identificar aquest tipus de situacions i se'ls «donen pistes i eines per facilitar la detecció». A més, reben un adhesiu que els identifica, que vol ser una marca de qualitat, i una targeta amb dos números de telèfons, el dels Serveis Socials de l'Ajuntament corresponent i l'altre el del Consell Comarcal del Bages.

Segons Nin, la campanya Tracta'm bé, creada pel Consell Comarcal del Solsonès, i que es va engegar al Bages a principi d'any, és «molt potent» i pretén«implicar a tota la ciutadania perquè el maltractament sigui cosa de tothom». A banda de la iniciativa dels establiments, la campanya compta amb altres accions com un conjunt de cartells que, des del mes de febrer i fins al juliol, es reparteixen als diferents municipis i al premsa per promou mensualment situacions de bon tracte. El proper curs, la campanya s'estendrà també a les escoles.