El Ple municipal de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha aprovat una moció presentada per ERC a favor de l'ús de llaços grocs en espais públics en la que s'inclou una condemna a l'acció de persones que retiren símbols que estan amparats per la llibertat d'expressió. Un error en una nota inicial d'ERC ha fet que durant unes hores de la tarda de divendres s'hagi difós que l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages "sancionaria" les persones que treguessin llaços, quan això no és el que figura en la proposta aprovada.

En la moció que van aprovar els grups de manera consensuada GFP, PDeCAT i ERC, i va rebre els vots en contra del PSC, es diu que "els llaços són símbols de solidaritat passiva que poden tenir molts colors vinculats a la causa, opinió o reivindicació amb la qual s´empatitza.

Actualment, els llaços grocs s´han convertit en el símbol reivindicatiu que utilitzen les persones, i ara sobretot els catalans, per mostrar el seu rebuig contra la vulneració de drets civils fonamentals i per denunciar l´empresonament injust de persones que defensen uns ideals que són totalment legítims".

En una part d'explicació preliminar, el text de la moció afegeix que "en el cas català el llaç groc no és una reivindicació de la independència, sinó que és una reivindicació contra la presó cautelar d´activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques. Alhora, també els utilitzen persones que no són independentistes que estan a favor dels drets de les persones injustament tractades o que s´han escandalitzat per aquestes situacions".

En la moció també s'afirma que "en un Estat de Dret ha de prevaldre la llibertat d´expressió, podent exposar públicament els símbols que representen idees, pensaments i fins i tot emocions i que no van en contra de ningú, sinó a favor de la llibertat de pensament", encara que admetre que hi ha gent que se sent molesta per la presència de llaços grocs. Per als partits que signen la moció "arrencar llaços grocs no és discrepar de l´independentisme, és aplaudir la violència institucional -perquè un empresonament és un acte de violència institucional- contra aquestes persones".

I els grups, finalment prenen dos acords en aquesta moció: El primer, manifestar "el suport a la iniciativa social i ciutadana de la col·locació de llaços grocs en llocs públics i privats, i de qualsevol altre símbol que és consideri oportú per tal de reivindicar la llibertat dels presos polítics: activistes socials i càrrecs electes, per considerar-la totalment injusta i injustificada" i, el segon, que tenint en compte que el grups creuen que "hauria de prevaldre com a llibertat d´expressió mostrar els símbols d´opinió propis que no pas arrencar els símbols aliens, condemnem que es retirin qualsevol símbol de llibertat d´expressió de la via pública i de llocs privats per part de persones alienes a qui els ha posat".

Es tracta, però, d'una condemna com a posicionament polític, no pas d'imposar cap sanció a ningú com es podria despendre de les primeres informacions errònies.