La implantació al Bages del pla pilot de recollida de deixalles amb contenidors intel.ligents es començarà cap a la tardor. Tot i que inicialment es plantejava posar-lo en marxa aquest mes de juny, finalment s'ha decidit esperar passat l'estiu, tant per disposar de tot el material necessari com per garantir al màxim una millor implantació. Aquestes últimes setmanes s'han començat a fer reunions informatives amb els veïns dels tres municipis i nuclis que testaran aquest sistema.

Les poblacions on es posarà en pràctica aquest sistema són Rajadell, Sant Fruitós de Bages (als nuclis de Torroella de Baix i la Rosaleda) i Balsareny. S'han escollit perquè presenten estructures urbanes diferents que permeten provar el sistema en diferents escenaris (trama urbana, zona residencial i nucli rural disseminat). Aquest sistema el que fa és habilitar, mitjançant un xip i targetes, un control d'accés als contenidors de la via pública i, d'aquesta manera, tenir un control personalitzat de l'ús que se'n fa i, per derivació, de la gestió de les deixalles.

La prova pilot tindrà una durada de dos anys i un any addicional per consolidar-ne la continuïtat si els resultats són bons. L'objectiu del Consorci de Residus és que, d'aquí a uns anys, tots els municipis consorciats disposin d'algun sistema de recollida alternatiu als contenidors tradicionals que els permetin augmentar de forma notable els índexs de selectiva.

Tal i com ja va explicar Regió7 quan es va presentar el nou sistema, amb la implantació d'aquest model les famílies rebran un dispositiu d'identificació (tipus targeta o clauer) amb el qual podran obrir els contenidors tancats. Aquests dispositius permetran identificar qui ha obert el contenidor i quan, però no portaran impresos cap tipus de dada personal.

El control d'accés serà per als contenidors de resta i orgànica. En el cas dels contenidors de resta (és a dir, els contenidors on va a parar l'única fracció que no és aprofitable i que ha d'anar a l'abocador), aquests només es podran utilitzar un dia concret de la setmana. En canvi, els contenidors d'orgànica, que també tindran control d'accés mitjançant la tarja o clauer, podran ser utilitzats cada dia. Mentre que els contenidors d'envasos, paper i vidre seran d'accés lliure, com ara.

En el cas de les experiències que s'han visitat al País Basc, els resultats han estat que es duplica la recollida d'envasos, paper i vidre, es multiplica per 3 o per 4 la recollida d'orgànica, i es redueix a la meitat la recollida de fracció resta.

Un equip d'informadors farà seguiment d'incidències per ajudar la ciutadania en tots els seus dubtes, per gestionar pèrdues o demandes de targetes i també per detectar si les aportacions als contenidors s'estan fent correctament. En el cas que es detecti que algun contenidor s'utilitza reiteradament per dipositar-hi residus que no hi han d'anar, el servei de control i inspecció en farà seguiment per identificar i informar les persones o famílies que en facin mal ús.