Fora tabús. Sopar de cervesa. Sopar amb cervesa feta al Bages. A Valls de Torroella. Cerveses i plats en relació. Maridatge atrevit a casa d'una de les millors cuines de la comarca, el restaurant L'Ó, a Sant Benet de Bages, l'únic de la comarca amb una estrella a la guia Michelin. I un resultat admirable com a nota final per l'harmonia aconseguida.

Cerveses Guineu, que van començar fa 10 anys pràcticament com a instrument complementari a la fabricació de maquinària per a l'elaboració de Cerveses, ha arribat a una etapa de maduració en què la cervesa té tot el protagonisme i els responsables de la producció han posat com a primera bandera la qualitat i el territori. Ara, segons expliquen els cervesers de Guineu, Xavier Tarrés i Bernat Quer, tenen 14 referències al mercat, però estan en una dinàmica de canvis constants, per aportar novetats. També se'n poden trobar com a edicions commemoratives. I l'última novetat, s'ha fet alguna producció de Guineu amb llauna.

La proposta de Guineu i L'Ó, dijous a la nit al restaurant de Sant Benet, s'iniciava amb una copa de benvinguda (Latitud 41), de gust suau, i barrejada amb oreo salades i nous de macadàmia al curri. Una arribada a peu dret, a la ter-rassa, amb una copa a la mà i la mirada resseguint el perfil del monestir que es desdibuixa a mesura que entra la nit.

Jordi Llobet, xef de L'Ó, ha preparat i adaptat la seva proposta de plats a les característiques de les cerveses que arriben de menys a més graduació, de més marques de fruita a més marques del llúpol que s'ha utilitzat. Desfila, ja a taula, un acolorit i afruitat gaspatxo amb verdures i escuma d'albercoc, i se serveix Fast Fruit, amb fermentació de bacteris làctics i fruita afegida. El bacallà confitat amb verdures l'acompanya una cervesa (Vitis) que incorpora raïm de malvasia manresana, de l'Oller del Mas. En aquesta hi ha poc llúpol, que a partir d'aquí anirà guanyant protagonisme. La Txiripa, que ja té 6º, marida amb un arrosset fumat de cremós de farigola, i la Jack the Ripa, amb la potent papada de porc ral d'Avinyó, amb préssec per acordar-los amb un dels llúpols utilitzats. I tanca el sopar les postres, un babà de cacau amb cremós de cafè, que es degusta amb la potent Chocolate black Velvet.

Una cinquantena de comensals, amants de la cervesa i del bon menjar, han vist a taula com de bé casen alguns plats amb Guineu.