Mossèn Josep Pi Raventós, que va ser capellà de la parròquia de Santa Maria de Martorell durant 37 anys, va morir sobtadament dilluns a la matinada, cap a les tres, a l'edat de 94 anys. Va tenir un traspàs tranquil, després d'una dilatada trajectòria vital. Els qui el van conèixer en destacaven ahir la humanitat i el tracte i suport a les famílies de Martorell.

La capella ardent de mossèn Pi va ser instal·lada ahir a la parròquia de Santa Maria des de les quatre de la tarda fins a les nou del vespre i continuarà oberta avui fins a les dotze del migdia. Serà a aquesta hora quan s'oficiï la missa de comiat, que presidirà el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés Soriano. El rector actual de Santa Maria, Pere Corbera, preveu que la petjada que va deixar com a sacerdot es tradueixi avui en una gentada al funeral.

Des de la residència de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, on vivia, han explicat que la seva mort els va sorprendre. La directora de la residència, la mare Marcel·lina, va comentar que "diu-menge estava molt animat, va dinar i sopar bé i estava molt normal". "Cap a mitja nit, es va posar malament i poques hores després va morir, però no havia estat malalt ni li passava res que fes sospitar el seu final".

Pi Raventós va néixer a Ordal (Alt Penedès), el 15 d'octubre del 1915. Va ser ordenat sacerdot el 1943 i va servir a les parròquies de Rubí, Sarrià, Vallromanes i Esparreguera. Va arribar a Martorell l'any 1972 per fer-se càrrec de la parròquia de Santa Maria de Martorell i es va jubilar el 1984, tot i que va continuar vivint durant molts anys a la rectoria. Corbera comenta que "després de jubilar-se feia de guia dels altres mossens. Sempre va mantenir contacte amb Martorell".

Fa uns cinc anys, mossèn Pi va tenir un accident, que li va provocar una fractura de fèmur. A partir d'aleshores es va traslladar a viure a la residència de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Tothom destaca de Pi el seu caràcter afable i el seu bon humor. L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, afirma que "la seva mort és una gran pèrdua perquè era una persona molt estimada per tothom, fins al punt que se li va concedir el títol de fill adoptiu de la vila, ara fa set anys, per la seva tasca a favor dels malalts i la gent gran".

A més a més d'aquest perfil d'home abocat als altres, mossèn Pi també va deixar a Martorell una petjada per al record, ja que va ser el fundador de l'església de Crist Salvador, situada al barri de Buenos Aires.

Des de l'Ajuntament de Martorell, s'estan plantejant la possibilitat de poder organitzar un acte d'homenatge a la figura de mossèn Pi en el futur. Esteve ha comentat que "ja l'hi vam fer en vida, però mirarem de fer-li'n un altre".