Després de gairebé 10 anys de treball s'ha presentat al departament de Governació i Administracions Públiques el Centre d'Estudis Passionarium, que està dedicat a la investigació, la difusió i la gestió del coneixement i la història al nostre país de les representacions teatrals populars i tradicionals de la vida, mort i resurrecció de Jesús. L'acte ha estat dirigit per Pere Quer, president de la Fundació Passionarium. També hi han assistit representants de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'alcaldessa d'Olesa de Montserrat, Magda Graells.

Pere Quer ha agraït la implicació de totes les institucions "que han fet possible que els ciutadans tinguin al seu abast el llegat de les passions". Per a Quer, "l'acte simbolitza el començament d'un projecte que fa molt de temps que es va plantejar, ja que el moment de la fundació va ser molt important perquè es van unir La Passió i l'Ajuntament d'Olesa per a un fi comú". El president de la fundació ha remarcat que "actualment hi col·laboren les passions d'Olesa de Montserrat, Esparreguera, Cervera i Ulldecona, però encara n'hi falten altres del nostre territori".

Magda Lorente, directora de la fundació, ha ensenyat el funcionament del dipòsit digital (http://corpus.passionarium.org), on es pot trobar tot tipus de material relacionat amb les passions, siguin fotos, cartells, vídeos, llibres, etc. Per a Lorente, aquest dipòsit digital és "una gran base de dades que ha de servir per recollir i difondre tot un material que estava dispers o incomplet". Sobre l'objectiu de Passionarium, Lorente ha dit que és "compartir tot aquest fons cultural i fer-lo accessible a la gent", ja que "l'arxiu virtual també serveix per generar coneixement sobre el món de les Passions en donar visibilitat a través d'Internet a les passions de Catalunya". Aquest arxiu digital s'ha fet perquè el visiti gent amb un perfil tècnic, acadèmic i també per a aquells que estiguin interessats en el món de les passions".

Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, ha destacat "la passió, la il·lusió i les ganes amb què s'ha fet realitat aquest projecte, que és la col·laboració de les institucions catalanes en tots els nivells". Bosch creu que "amb Passionarium podem vendre la marca de les passions catalanes arreu del món i mostrar que la Passió fa país i, a la vegada, fa poble".

Per la seva banda, Teresa Reyes, cap de l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha remarcat el fet de "posar el patrimoni cultural català a l'abast de tots els ciutadans perquè, d'aquesta manera, no quedi tan dispers". En la mateixa línia s'ha mostrat Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, en assenyalar "el gran bagatge cultural que s'ha de mostrar als ciutadans, ja que un país com el nostre ha d'ensenyar tot el seu coneixement per posar-lo a l'abast de tothom". Per a Fontdevila, "és important que la cultura popular utilitzi les noves tecnologies per ser més contemporània i així obrir les Passions catalanes a la resta del món. Posant-ho en xarxa hi donem un valor extra".

Representació olesana

En representació del poble d'Olesa, l'alcaldessa, Magda Graells, ha fet ressaltar la importància d'aquest projecte, "que ha estat gestat i ha nascut a Olesa, ja que sempre ha rebut el suport de les institucions i des de l'Ajuntament fa 10 anys que hi donem suport". Graells també ha destacat la importància del Centre d'Estudis Passionarium per mostrar la cultura de diversos pobles catalans que tenen elements comuns. Finalment, ha dit que aquest projecte és "un repte per a Olesa, sobretot pel lideratge d'engrescar les altres Passions del nostre país".