L'Ajuntament d'Olesa ha aconseguit un ajut europeu de 168.000 euros per desenvolupar els tràmits electrònics, fer un viver d'empreses virtual i modernitzar tecnològicament el consistori els propers 5 anys. Amb la millora, els olesans podran formalitzar una trentena de tràmits amb l'administració on-line els propers anys. Abans del 31 de desembre ja es podran fer alguns tràmits a través del web municipal relacionats amb el certificat de signatura digital atorgat per la Generalitat, la sol·licitud de llicències d'obres menors, el certificat i volant de convivència, el certificat i volant d'empadronament i el certificat i volant de residència.

El regidor de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Víctor Serrano, ha informat que amb aquesta subvenció es podrà tirar endavant el projecte de formalitzar els tràmits amb l'administració per Internet, ja que fins ara no n'hi ha cap que es pugui fer, tot i que el consistori fa temps que vol aplicar aquesta iniciativa. De fet, es tracta de la subvenció íntegra que va sol·licitar l'equip de govern l'estiu passat en el marc del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i que cal complementar en 5 anys amb 55.000 que haurà d'aportar el propi consistori.

Serrano ha dit que per formalitzar els tràmits amb l'administració a través de la xarxa serà imprescindible la signatura electrònica. Ara, aconseguir-la "serà més fàcil que fa uns mesos perquè l'Ajuntament s'ha convertit en entitat certificadora. Això vol dir que pot donar fe que l'arxiu que podem descarregar d'Internet, com la nostra signatura electrònica, és correcte i vàlid".

Serrano ha valorat positivament l'ajut, ja que "així es podrà donar l'empenta definitiva als processos de l'administració electrònica, la modernització tecnològica dels equips i crear un viver d'empreses virtual". De tota manera, el regidor ha comentat que aquesta aportació municipal pot anar a compte de la feina feta pels treballadors municipals o d'altres ajuts que pugui rebre el consistori.

Ara, després de rebre la subvenció de 168.000 euros, el primer pas que farà l'equip de govern serà crear una comissió que seguirà el desenvolupament del projecte. De fet, la voluntat de l'ac- tual equip de govern és que la comissió superi els possibles canvis que hi hagi a les eleccions municipals del maig que ve, ja que es tracta d'un projecte a desenvolupar en 5 anys. Per al regidor, és important que membres del govern i de l'oposició, a més d'altres representants, han de formar part d'aquest grup. Víctor Serrano ha assegurat que "ja es va dissenyar un calendari d'execució, i que exposa el desenvolupament en paral·lel de les tres branques. Així, es començarà amb el procés per anar afegint tràmits electrònics a la web municipal, una qüestió per a la qual serà imprescindible la renovació d'equips informàtics de l'Ajuntament". Finalment, el regidor ha defensat que, des de l'inici del mandat, l'equip de govern ha perseguit una millora tecnològica i dels processos administratius i que s'han anat desenvolupant petits projectes.

El viver d'empreses virtual es crearà els propers dies per donar més recursos a les petites i mitjanes empreses del municipi i als nous emprenedors. Serrano considera que l'acció, que ja han dut a terme altres municipis catalans, és especialment adequada en un moment de crisi econòmica com l'actual.

Els Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) tenen com a objectiu promoure la cohesió econòmica i social mitjançant la correcció dels principals desequilibris regionals i la participació en el desenvolupament i la reconversió de les regions.