L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat té previst iniciar diferents obres al nucli antic durant la primera quinzena d'aquest mes, entre les quals destaquen el projecte de reforma de diferents carrers del barri del Nucli Antic i la remodelació integral de Cal Rapissa. Les obres van ser planificades l'any passat, però per diferents motius no s'han pogut desenvolupar fins ara.

El tinent d'alcalde, Jaume Monné, ha informat que la remodelació integral dels carrers de l'Església, Coscoll, Sant Josep Oriol, Forn, Sant Joan, de Dalt i de Baix va pel bon camí, ja que es preveu fer l'adjudicació de les obres aquest mes i així poder-les iniciar el febrer, tot i que encara s'ha de programar per on es començarà.

La reforma comportarà aixecar-los completament i actualitzar totes les xarxes de subministrament, i al mateix temps es construirà una plataforma única compartida pels vianants i pels vehicles, tot i que les persones són les que hi tindran preferència a l'hora de circular en ser carrers de prioritat invertida. El cost d'aquestes obres és de gairebé 650.000 euros i tindran una duració d'entre 6 i 9 mesos.

De fet, la remodelació d'aquests carrers del Nucli Antic era prevista per als exercicis 2011 i 2012. Finalment, el decret del govern central d'impedir endeutar els ajuntaments ha fet que l'equip de govern desestimés projectes amb una durada de dos anys com el de la Riera de Can Carreras, i optés per destinar la partida a fer les obres en aquests 6 carrers.

Una altra de les obres que marcaran el Nucli Antic el 2011 serà la reconstrucció integral de Cal Rapissa per convertir-lo en un equipament municipal en el qual s'establiran les dependències municipals de Serveis Socials, Igualtat i Joventut, i també hi haurà oficines que podran fer servir les entitats d'Olesa de Montserrat, per exemple, i hi ha previst que s'hi estableixi l'Associació de Veïns del Nucli Antic. Monné ha informat que per minimitzar les molèsties als veïns i a tota la comunitat educativa de les Escolàpies, l'empresa encarregada de fer l'enderroc de l'edifici el farà a nivell interior. Segons Monné, "les obres no s'han iniciat per qüestions burocràtiques i administratives que l'han fet posposar, ja que estem pendents d'aixecar unes actes notarials dels edificis del costat per començar a fer l'enderroc en aquesta primera quinzena de gener. Volem que tot sigui segur i no hi hagi cap problema amb els edificis del voltant. Les obres és previst que durin uns 9 mesos".

D'altra banda, ja s'han finalitzat les obres del porxo de Santa Oliva, tot i que encara queda treure unes tanques del seu entorn, aquesta actuació dels FEOSL i de la Llei de Barris s'obrirà en breu. Monné ha recordat que al Nucli Antic també s'està portant a terme les obres als safareigs del carrer de Salvador Casas i que acolliran dependències municipals, per a entitats socials del barri, així com un menjador social.

Des del consistori han assegurat que al llarg d'aquest any s'obrirà una línia de subvencions, dins la Llei de Barris, per ajudar econòmicament els propietaris que vulguin remodelar les façanes del Nucli Antic. Jaume Monné espera poder presentar al ple de gener aquesta proposta de subvencions.