L'empresa Impermeabilización, Protección y Limpieza SL ha començat els treballs de neteja dels grafits i pintades d'arreu del municipi d'Olesa. Els treballs de neteja han començat pel barri del Nucli Antic, on hi ha moltes pintades, i continuaran per les zones on els grafits són més visibles.

Aquesta iniciativa s'emmarca en la campanya cívica 'L'art no taka',que pretén eliminar tots els grafits i tags de les façanes per intentar impedir que se n'hi pintin de nous i habilitar zones on sí que se n'hi podran fer.

Aquesta campanya de neteja de façanes embrutades amb pintades i grafits té un cost de 55.000 euros i s'inicia amb un cert retard perquè es va declarar desert un primer concurs per adjudicar el contracte i es va haver de fer una altra convocatòria, que finalment es va adjudicar a l'empresa Impermeabilización, Protección y Limpieza SL. L'empresa ha estat contractada per a 65 jornades de feina i algunes d'emergència, per a actuacions urgents en dies puntuals. Des del consistori han assegurat que amb aquest temps n'hi ha prou per deixar Olesa lliure de pintades.

El regidor responsable de la campanya, Jaume Monné, va comentar que hi haurà un parell o tres setmanes en les quals es faran tasques de neteja diàries i, posteriorment, els treballadors de l'empresa vindran un cop la setmana o quan l'Ajuntament d'Olesa ho consideri oportú, per mantenir la neteja. Es netegen tant les dependències municipals i el mobiliari urbà com les façanes de particulars que ho hagin demanat.

Els olesans poden sol·licitar a l'Ajuntament que els netegin gratuïtament les façanes presentant una instància. Els particulars que ho han sol·licitat rebran la visita de l'empresa de neteja més tard o més d'hora, depenent de la visibilitat i la concentració de grafits que hi hagi al seu sector. Fins ara, hi ha una trentena de peticions.

La campanya 'L'art no taka' és un projecte en què diferents regidories de l'Ajuntament d'Olesa han treballat per tal d'aconseguir amb l'ajut dels joves un municipi lliure de pintades indiscriminades que taquen l'entorn més immediat i que malmeten façanes i mobiliari urbà.

Per tal de conscienciar la població, especialment els més joves, s'han fet xerrades informatives a les escoles. També s'han repartit 10.000 díptics informatius per totes les cases de la població, que formen part també de la difusió de l'ordenança municipal sobre les pintades. Des del consistori s'ha volgut fer una campanya informativa de caràcter preventiu per intentar evitar l'actuació policial i les sancions per embrutar l'espai públic.

Espais autoritzats

D'altra banda, el consistori permetrà que els grafiters puguin mostrar el seu art en els espais anomenats Aki pots, on es permetrà fer grafits sense autorització prèvia. Pel que fa a la resta d'espais, s'haurà de sol·licitar autorització per escrit a la regidoria de Joventut. La intenció del consistori olesà és que només hi hagi pintades en aquestes zones habilita-des i que en puguin gaudir tots els ciutadans.