L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha aprovat inicialment modificar un article del Pla General d'Ordenació Urbana, que regula la construcció d'habitatges plurifamiliars al barri del nucli antic, per així salvar algunes contradiccions que s'havien plantejat, i al mateix temps per fomentar el comerç i la rehabilitació de determinats edificis de la zona que, ara per ara, no és possible dur a terme.

L'article en qüestió, el 53, es va incloure al Pla General d'Ordenació Urbana del 1993, però el 2007 es va modificar amb l'objectiu de desencallar la suspensió de llicències d'obres feta anys abans i així preservar arquitectònicament el barri. Amb les modificacions aprovades inicialment, l'Ajuntament d'Olesa pretén delimitar el nombre d'habitatges al nucli antic de cada edificació en funció de la superfície, establint un mínim de 80 metres quadrats per a cada pis. Es vol prohibir que els habitatges plurifamiliars estableixin pisos a la planta baixa, mesura que afavorirà la inclusió de més locals comercials. També s'aprova la construcció a finques amb una amplada superior a 10 metres, en edificacions de 170 metres quadrats, i finalment es podrà construir habitatges plurifamiliars a les places públiques. Per a Monné, aquesta normativa es restrictiva, però preserva la tipologia del nucli antic, ja que "els habitatges plurifamiliars que es construeixin hauran de tenir en compte l'ordenança sobre la intervenció arquitectònica al nucli antic respectant els colors, tipus de façanes i obertures, materials, etc. A més a més, els edificis plurifamiliars continuaran sent d'un màxim de dues plantes d'alçada, i es deixarà la planta baixa per a locals o aparcaments per fomentar el comerç i l'estacionament, que és escàs al barri".

Fins ara, la normativa permetia construir habitatges amb un màxim de 6 pisos amb planta baixa, en solars amb un mínim d'amplada de façana de 9 metres i en carrers que tinguin una amplada mínima de 8 metres i que no estiguin previstos en ambients catalogats. També es feia la prohibició expressa de construir blocs de pisos a places públiques sempre que no formessin xamfrà en un carrer amb una amplada mínima de 8 metres i amb un edifici amb una superfície mínima de 144 metres quadrats, fet que ha comportat, segons el tinent d'alcalde, Jaume Monné, que "algunes finques grans no s'hagin rehabilitat per part dels propietaris en no poder-hi construir habitatges plurifamiliars perquè eren al costat de places o rieres". Per a Monné, la modificació del 2007 havia estat "una proposta més aviat política que tècnica, i la nova normativa permet salvar algunes contradiccions que s'havien plantejat".

Des del consistori creuen que amb la nova normativa es delimita perfectament el nombre d'habitatges de cada edificació, i que en cap cas no farà augmentar la densitat de població del nucli antic, i al mateix temps es podrà fer una dinamització comercial del barri i la rehabilitació de determinats edificis que no era possible per la norma. D'altra banda, ara s'obre un període d'exposició pública de 30 dies per presentar al·legacions, propostes i suggeriments a la modificació.