L'Ajuntament de Martorell va fer públiques ahir al matí, durant la celebració de la cinquena Festa del Reciclatge, les dades de la recollida selectiva de l'any passat. En aquest període i segons les dades de l'Ajuntament, el 48 % dels residus de Martorell van tractar-se de manera selectiva, una xifra que dobla la del 2009, que va ser del 24 %. El regidor de Medi Ambient a l'Ajuntament de Martorell, Lluís Sagarra, considera que aquesta dada és "extraordinària" i va afirmar que "la implantació del Sistema de Contenidors Soterrats a tot Martorell ha permès assolir aquests números".

Sagarra va assegurar que aquestes dades no haurien estat possible sense "la col·laboració de tots els ciutadans de Martorell. És important posar a l'abast dels ciutadans les eines per millorar, però sense la resposta ciutadana no s'haurien assolit aquests resultats", va explicar Sagarra. Segons les dades de l'Ajuntament, durant l'any passat es van recollir el 127 % més de residus orgànics que durant el 2009. També va augmentar la recollida d'envasos lleugers (el 168 %), de vidre (28 %) i de paper i cartró (el 74 %). Tot això hauria permès la reducció del 38 % dels material de rebuig.

Festa del Reciclatge

Les dades es van presentar durant la cinquena Festa del Reciclatge, que es va celebrar a la plaça de les Cultures durant tot el matí d'ahir. Centenars de nens van participar en les activitats programades perquè els més petits de la casa prenguessin consciència dels avantatges de reciclar. Durant tota la jornada es van dur a terme diversos tallers infantils i activitats adreçades a nens i nenes de totes les edats i a les seves famílies. A més a més, durant una bona part del matí es va fer un espectacle titulat El medi content, del grup d'animació infantil La Bicicleta.

Per als nens de 6 a 12 anys es van preparar diversos tallers de manualitats amb residus en què, entre altres coses, es podien crear marcs de fotografies, joguines reciclades, xapes ecològiques i instruments musicals. Per als majors de 12 anys hi havia un seguit de jocs i d'activitats, com ara un trencaclosques gegant dels residus, l'Oca del reciclatge (elaborada per alumnes de l'Institut Pompeu Fabra), inflables cedits per l'Agència de Residus de Catalunya i una gimcana selectiva amb diverses proves (en una de les quals s'havia d'esbrinar quin residu s'amagava en un cubell de fracció orgànica).

Per als grans es va habilitar un punt informatiu sobre la recollida selectiva de residus (s'hi entregava un cubell i bosses per reciclar), una exposició al vestíbul del Centre Cultural (on hi havia la mostra On va allò que llencem) i a l'exterior, l'empresa social Solidança-Roba Amiga va entregar un val de descompte per a les seves botigues als qui portaven roba utilitzada.