L'alcalde d'Olesa, Salvador Prat, ha reclamat al conseller de Sanitat, Boi Ruiz, que "revoqui amb caràcter immediat" l'autorització a les farmàcies de no prestar el servei de nit si no hi ha un centre d'assistència mèdica obert al municipi. Les farmàcies d'Olesa han pres l'acord, a l'empara del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, de no obrir a les nits des del darrer cap de setmana. Ara, Olesa no té servei de farmàcia d'urgència des de les 12 de la nit fins a les 8 del matí. Sí que hi ha com a mínim una farmàcia oberta durant tot el dia.

L'alcalde d'Olesa ha explicat que la notificació de la supressió del servei nocturn li va arribar divendres passat, poques hores abans d'aplicar la decisió. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona argumenta en l'esmentat document que adeqüen la prestació del servei nocturn d'urgències de les farmàcies al nou model d'atenció mèdica continuada que s'està aplicant de forma progressiva a tot el territori, i que des del darrer mes s'aplica a la població d'Olesa. La possibilitat que es va obrir als farmacèutics era un cert respir per a les oficines de farmàcia que estan vivint la crisi econòmica amb cruesa.

A les continuades retallades en el preu del medicament, la qual cosa redueix els marges de negocis, a la introducció dels genèrics, s'hi ha afegit en els darrers mesos una major restricció en la prescripció d'aquests medicaments i l'impagament d'un mes que ha fet el Govern de la Generalitat, fet que ha portat a moltes oficines a haver de recórrer a crèdits o altres productes financers per suportar la càrrega de les decisions de l'administració. En el sector hi ha un alt nivell de malestar davant la situació que està vivint.

Aquest nou model, que comporta la concentració de la prestació de l'atenció mèdica i la reducció dels horaris de molts CAP, comporta, segons el Col·legi de Farmacèutics, "que, d'ara endavant, les farmàcies dels municipis que no tenen un dispositiu d'atenció mèdica continuada poden quedar eximides del servei urgent nocturn i adequar l'horari al servei del CAP corresponent". I això és el que han fet els titulars de les farmàcies d'Olesa, en una dinàmica a la qual han entrat farmàcies d'arreu.

L'alcalde d'Olesa considera que els nous horaris "conculquen greument allò establert en la llei 31/1991 pel que fa a la garantia a la població de l'assistència farmacèutica permanent i al paper que ha de complir l'administració autonòmica com a garant d'aquest dret".

L'alcalde es lamenta que aquesta és una decisió que s'ha pres de "manera unilateral des del Col·legi de

Farmacèutics de Barcelona, sense audiència prèvia dels interessats (entre els quals compta l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat), i sense que consti cap informe de la Comissió Assessora prevista en l'article 15 del decret".

Per a Salvador Prat, el fet que el Govern de la Generalitat hagi aplicat un nou model d'assistència continuada, "aquest model no exclou l'assistència domiciliària (telefònica o presencial) i la necessitat de la prescripció i posterior obtenció de medicaments amb caràcter urgent". L'Ajuntament d'Olesa assegura que actuarà per defensar els drets dels usuaris.