En un moment esportiu dolç, amb el millor inici de lliga de l´equip en les últimes temporades, el nou president executiu del Bàsquet Manresa SAE, Jaume Arnau, afronta dijous una primera revàlida. Serà a partir de les 20 hores a la junta d´accionistes de la societat anònima on presentarà els números del curs 2014-15 (ell no hi era encara) i sobretot el pla de futur, amb 5 o 6 noves incorporacions al consell d´administració. Amb la feina al Congost a mitja jornada, el president explica que ha deixat de col·laborar al Cube però que ara es troba implicat a l´obertura d´un nou gimnàs que està ubicat a Badalona i està donant classes de salvament i socorrisme, a Sabadell.

Cent dies de president al Bàsquet Manresa, quines són les primeres impressions després d´aquest tast al capdavant del club?

Personalment, estic molt content, orgullós. És una experiència que és molt enriquidora, estic coneixent moltíssima gent, com ja creia que em passaria. A mi m´agrada. Pel que fa a l´entitat, el que m´he trobat no és pas molt diferent del que em pensava. El diagnòstic, la situació que hi ha, és que es confirma que en el termini curt hi ha moltes dificultats, no sé si més complicada que mai. En canvi, les expectatives de futur potser són les més engrescadores que mai, per la presència com a espònsor d´ICL, pels contractes que té la lliga amb Endesa, amb Movistar... Estem molt lligats pel més immediat, per poder fer front al curt termini, això sí que esgota molt.

De moment, els jugadors estan al dia, ho han cobrat tot?

Sí, sí, no els devem res de res. Però sabem que això podria arribar a trontollar, una vegada ha gastat tots els diners que has cobrat en els primers mesos de temporada, ens podem trobar amb dificultats. I el que tant l´entitat com jo volem evitar és la tensió de tresoreria

I com s´ho faran?

Tenim un pla i el basem en una constatació: tenim tres fronts oberts, tres partits que juguem sempre de forma simultània. Un és l´esportiu, hi ha l´econòmic i el tercer, el social. En tots tres hem d´anar fent sempre actuacions. Els objectius que tenim són poder continuar a l´ACB i en millors condicions que les actuals; volem pagar al dia i el camí és també reduir el deute que tenim a raó de 200.000 o 300.000 euros per temporada.

El deute supera els 4 milions?

No, no. S´ha contingut i als últims anys no ha crescut perquè al final de campanya els balanços han estat a zero o amb petits beneficis. I tenim acords tant amb Hisenda com amb les entitats financeres; hem d´estar alerta amb els proveïdors petits, que són els que poden provocar-nos els problemes de tresoreria.

La possibilitat de fer un concurs de creditors que es va apuntar quan va entrar, encara és oberta?

Això està oblidat, descartat. I és per l´estructura del deute que tenim, ja que en la majoria dels casos tens els temes negociats i es va pagant.

Quin és el plantejament que fan? Quant s´hauria de reduir aquest deute i en quant temps?

L´hauríem de reduir, com a mínim, en un milió d´euros durant els tres propers anys. Treballant molt; i hi ha la previsió per a aquesta temporada de tenir entre 200.000 i 300.000 euros de superàvit. Entre Movistar i Endesa es preveuen uns ingressos al voltant de 440.000 euros, 200.000 més que l´any passat, quan no teníem aquest operador televisiu. De Movistar, la previsió que tenim és poder rebre uns 170.000 euros. I a més tenim ICL.

Quant a ICL, s´arribarà a la xifra del mig milió que es va dir que es podria ingressar sumant el que és la seva aportació directa i d´altres empreses relacionades?

Jo crec que sí. Ens hem assegut ja amb un parell de vegades amb ICL i hi ha sorpreses positives que s´aniran coneixent. Seria ideal arribar a tenir un superàvit cada any d´entre 600.000 i 700.000 euros.

Està a favor del contracte que hi ha amb Movistar, ni que sigui una plataforma que emet en tancat?

Per a nosaltres és molt positiu, i crec que serà diferent del que el va provar al final dels 90 quan el Plus es va quedar els drets. Ara tot va associat a la fibra òptica i és un servei que acabarà sent molt popular.

Quin temps està dedicant al club, com té repartides les hores en les seves diferents feines?

Faig la mitja jornada que ja es va dir i sense comptar si cal estar-hi més hores quan és necessari. Ja no estic al Cube, me´n vaig desvincular deu fer un mes i mig, de mutu acord: ara estic implicat en nou projecte de fitness, a Badalona. Abans em passava tot el dia en una feina i allà hi feia la meva jornada. Ara em trobo que en un dia al matí sóc aquí, a la tarda he d´anar a Badalona o vaig a fer classes a Sabadell; però aquesta setmana ja acabaré el trimestre de les classes de salvament i socorrisme, no tinc per al gener programats més cursos. El que a mi m´agradaria seria poder combinar el bàsquet amb projectes de salut, com coach personal.

Al club està treballant amb un grup de persones, però amb qui ha de passar més estones per poder conèixer tots els detalls i planificar estratègies és amb el gerent, Carles Sixto. Com està sent la relació?

Molt fàcil. El Carles és ara mateix, i espero que també per molt temps, una persona imprescindible per al Manresa. Per coneixements, per la seva experiència i per capacitat, ell treballa moltes hores. A més, en la situació que jo estic el necessito del tot, per posar-me al seu nivell ha de passar no una temporada, tres. Amb ell fem un bon tàndem. És sempre molt realista i enfocat en el dia a dia; a mi, per caràcter, em tiba més tot el que és la innovació, obrir mercat i fer volar més coloms. Estic molt content del grup de treball que m´he trobat, extraordinari en tots els àmbits.

I quines són les parcel·les que, en aquests moments, assumeix més al club?

M´adono que sobretot el que faig són tasques de representació, ser en llocs en nom de l´entitat. Després en el que dediquem moltes estones és a la planificació, a estratègies de futur. Estan sortint coses que penso que seran interessants. I és clar, hi ha un espai important per a tot el que és la part comercial, estem fent visites a moltes empreses.

Què pot avançar de l´ampliació del consell d´administració?

És un dels meus grans reptes, jo vull enfortir-lo. En la situació en la qual es troba el Manresa penso que és primordial que les persones del consell aportin més que presència en les reunions. Hi haurà entre cinc o sis persones, ho estem lligant i ho volem presentar dijous. Jo estaré entre ells. Volem crear unes àrees de treball, de manera que aquells consellers que puguin s´hi impliquin, al costat dels professionals de la casa. Això ens pot donar molt joc, més vitalitat en el dia a dia del club.

L´expresident Josep Vives, que és el nou portaveu del FC Barcelona, continuarà al consell del Bàsquet Manresa? Quin vincle hi ha tingut amb ell en aquests mesos?

I tant que continuarà, pobre d´ell que ho deixi, no li permetrem! Està fent una tasca impagable, perquè ell continua preocupat per tot el que és el Manresa, continua fent gestions, fent trucades... Tenim un contacte ben estret tant pel que fa tant al club en el pla personal. Parlem moltíssim, l´un a l´altre ens fem confidències, com ens trobem i com entomem totes les nostres responsabilitats.

I l´alcalde Valentí Junyent també li truca, també van parlant?

Sí, sí, igual. Jo no li he preguntat com ho veu, si ho faig bé o malament; jo el sento, sé que està a prop i saps que sempre hi pots comptar. Consells? No especialment, ell t´acompanya, et dóna suport i saps que hi és. Provo de no molestar-lo.

La Bruixa d´Or al final continua com a copatrocinador però tenir el cercle central amb el seu nom ha estat una forma de poder pagar-li el deute que s´hi tenia. Confia que es tornarà a implicar més?

Jo hi confio. La relació que tenim amb La Bruixa d´Or és boníssima i en aquests propers dos anys tindrà el nom al cercle central. Si hi ha algun malentès s´ha de resoldre; voldríem que el Xavier Gabriel estigués del tot content, que trobi un bon retorn en la seva col·laboració i continuï amb nosaltres. Quan hagi passat la rifa de Nadal, ja se sap que ell va enfeinat per aquestes dates, espero que m´hi pugui trobar.

Amb 5 victòries en els 10 partits que ha jugat, la sortida de l´ICL a la lliga Endesa és magnífica. Un dels artífexs principals està sent Ibon Navarro, què n´opina?

És un crac, m´apassiona. Tant de bo pugui estar amb nosaltres tots els anys, les tres temporades per les quals va firmar. Tenim la persona ideal. Poder rebaixar el deute per tal d´anar fent pressupostos cada cop més grans passa, durant aquests dos o res propers anys, per competir a un bon nivell amb els recursos limitats. Per fer-ho tenim un parell de peces que són clau: el director esportiu, Pere Romero, i l´entrenador, que n´ha de treure el cent cinquanta per cent. L´Ibon em sembla una persona que és collonuda, amb ell he parlat molt i no et deixa d´aportar, comentar coses que feien al Baskonia i que també aquí ens podrien funcionar. És molt treballador, superexigent. El binomi Pere Romero-Ibon Navarro, que és el que coordina la part esportiva a mi, em té entusiasmat.

De moment, la seva estrena com a president coincideix amb els bons resultats esportius. S´ho esperava o estava preparat per si anaven més mal dades?

No ho sabria dir, he començat a ser-ne conscient a mesura que han anat venint els partits. A mi mateix el que m´ha sorprès és adonar-me com de nerviós m´he posat durant els partits. Arribava més preparat per al patiment del dia a dia, sobretot en el tema econòmic. Però, vaja, encara cal veure quants partits necessitem per salvar-nos, què faran els de dalt i els de baix. Jo veig l´equip ben treballat, hi ha una intensitat d´entrenament que és molt interessant.

L´ACB per dins l´ha sorprès?

M´ha impressionat tot el seu nivell organitzatiu; està ben estructurada, ben definida.

S´ha parlat que els clubs més poderosos, com el Barça, el Madrid o el Baskonia, se centrarien del tot en l´Eurolliga i puguin deixar l´ACB?

No, ni se n´ha parlat. Jo penso que fins que no arribi el mes de maig o juny i es vegi qui baixa o no baixa, si l´Ourense puja sol o no, tot això ha quedat aparcat. En la darrera de les assemblees es va quedar que ja es tractarà quan arribi el moment.

En l´àmbit social, quins propòsits té per al club?

Que ser soci del Manresa pugui aportar més que veure un partit de bàsquet cada quinze dies. Tenim una massa social de 3.000 persones que hem de saber dinamitzar.