L'ICL Manresa torna a mirar a l'Europa de l'est per tal de reforçar una de les posicions en què té un dèficit més gran. El txec Patrik Auda, de 26 anys i 2,06 metres d'alçada, que les dues últimes temporades havia jugat a equips modestos de Polònia i que va complir el cicle universitari al prestigiós centre de Seton Hall, serà l'encarregat de buscar punts interiors des de la posició de quatre en els deu partits que falten per a la finalització de la lliga.

Segons les referències que se'n tenen, Auda és un jugador intens, que pot llançar des de posicions obertes. Les seves virtuts més importants, però, són la potència física i la capacitat per carregar el rebot ofensiu i anotar en segones opcions.

La direcció esportiva comandada per Pere Romero, doncs, torna a intentar pescar un jugador a les lligues de l'est d'Europa. L'estiu passat hi va anar a buscar els ucraïnesos Sandul i Otvertxenko, el base Thomas, que jugava a Hongria, i també l'ala Chase Simon, amb trajectòria a Polònia, com ara Auda, i també a Lituània.

Passat a les Canàries

Abans d'iniciar la seva etapa universitària a Seton Hall, però, Auda va tenir un passat a l'estat espanyol. Va ser a la coneguda Canarias Basketball Academy, un centre especialitzat amb seu a l'arxipèlag atlàntic que intenta captar talent per polir-lo. Auda hi va ser durant la temporada 2009-10 i hi va deixar un bon record.

La seva experiència amb entrenadors que utilitzen uns mètodes de preparació típicament americans li van servir per guanyar-se un lloc a la NCAA i arribar-hi amb els fonaments necessaris per fer-hi carrera.

Un cop als Estats Units, hi va fer tres temporades força prolífiques quant a partits jugats. En el seu primer any, va disputar menys minuts. En el segon, les seves xifres van créixer, tant pel que fa a punts, com a rebots. En la tercera temporada, però, només va poder estar cinc partits damunt de la pista, ja que va tenir una lesió al peu dret que va fer que es perdés gairebé tota la temporada. En el seu últim any, es va acostar als deu punts per partit, una xifra prou destacada.

A la universitat el definien, aleshores, com un jugador "esquerrà i tirador, amb un bon llançament de tres punts. Té un físic poderós que li permet explotar el joc interior".

Desembarcament a Europa

A Seton Hall el van considerar el número 63 entre els ala-pivots de la lliga universitària, la NCAA, segons el rànquing de la cadena televisiva ESPN. Això no li va permetre entrar al draft de l'any 2014, i va haver d'iniciar la carrera al bàsquet europeu.

Així, Auda va anar a parar a Polònia, en concret, al Polfarmex Kutno, amb el qual va guanyar 16 partits i en va perdre 10. En la seva estrena al bàsquet continental, va assumir responsabilitats, amb 13,7 punts per partit en 26 minuts de joc. Tot i que pot llançar de lluny, no va fer més de dos tirs de tres punts per partit.

Acceptable llançador de tirs lliures (80%), va contribuir amb 4,4 rebots. Pel que es veu, és un anotador d'alt percentatge i de tirs propers a l'anella i esmaixades, ja que va arribar al 68,9% en tirs de camp.

En el seu segon any a Polònia, va fitxar per l'AZS Koszalin, equip que ara mateix és l'onzè de disset equips en una lliga dominada per l'Stelmet Zielona Gora. Auda era el màxim rebotador de l'equip i l'home més valorat de la temporada, amb 15,5 punts per enfrontament disputat.

El primer txec al Congost

En les darreres dècades, el Bàsquet Manresa ha tingut tendència a incorporar jugadors de l´Europa de l´est, sobretot hongaresos, però mai no havia tingut un txec a la plantilla. Del país magiar van arribar homes com Peter Lorant, Marton Bader i, més recentment, Adam Hanga.

També hi ha hagut dos búlgars, Kaloyan Ivanov i Aleksander Iànev, a part de serbis (Majstorovic, Aleksandrov, Ljubici o Milisavljevic, aquest mateix any), croats (Nakic o Sakic) i eslovens (Kotnik, Maravic o Rizvic).

A l´ACB, ara hi ha dos txecs més, el blaugrana Tomas Satoransky i el jugador de l´Estudiantes Pavel Pumprla.