Tres minuts per acabar el partit al Congost. La salvació penja d'un fil i Jordi Grimau clava 2 tirs lliures (71-73). Un 2+1 de Musli capgira el resultat i dóna ànims a un pavelló a punt de l'atac de cor. Però l'ICL bada en dos rebots defensius i és Agbelese qui posa el 74-75. Dejan Musli torna a la línia de personal, i no falla (76-75). Falten menys de dos minuts quan Motos anota el 76-77... el patiment era terrible, gairebé inaguantable. El Manresa es menja la pilota al següent atac. Agbelese anota només un cop de tir lliure (76-78) i Musli, de nou, va a la línia quan falten 55 segons. No erra el serbi, 78-78. Jaramaz roba, i ell mateix fallarà un triple que era la salvació. Llompart intenta una difícil penetració... que no entra i la toca Motos amb cop de palmell inversemblant. Era el 78-80 i amb només dos segons de temps va ser Musli qui va rebre la pilota, no es va xiular falta i Landry va ser qui va escombrar la pilota quan ja havia tocat el ferro; no hi va haver error arbitral. El que va quedar va ser una sensació de desgràcia de grans proporcions. Per evitar el drama segurament farà falta la gesta.

El factor García d'inici

Ibon Navarro va apostar per la capacitat atlètica i intensitat de JJ García en el cinc inicial, al costat dels ja més habituals Je'Kel Foster, Grigonis, Simon i Musli. El primer atac manresà no va ser en absolut fluid i en el següent va ser Musli el que igualava la cistella precedent de Doblas. L'equip bagenc podia agafar mínim avantatge gràcies a un triple de García i un bàsquet de dos de Foster, tot i que Llompart no deixava que els locals s'escapessin i una esmaixada de Landry va ser el 7-8. Simon va despertar l'ICL tot anotant un parell de triples, i els del Congost es van avançar amb 13-10 al marcador. Ibon Navarro posava en pista Hernández i Jaramaz just quan García (sí, ell!) encertava un altre triple, el quart del Manresa. La diferència de 6 punts encara es va incrementar amb un cinquè triple, ara de Jaramaz (19-10, min 8).

Porfi Fisac va demanar el temps mort i va canviar de pivots, amb les entrades d'Otegui i Agbelese que es va estrenar amb un punt des del tir lliure. Musli, en un contra un, va posar els deu punts d'avantatge i ell mateix va situar l'esplèndid 23-11 al final del quart, amb tap inclòs de García per acabar.

Musli obre més forat

El Manresa va obrir el segon quart amb Auda i Sandul com a parella interior. Li costava, a l'ICL, trobar en aquests minuts anella, però amb el treball en defensa es mantenia la diferència per sobre de deu punts. Simon era la principal arma dels vermells i Jordi Grimau ho era en els visitants (27-17). Otvertxenko era qui ocupava el lloc d'escorta en els manresans.

Grigonis i Je'Kel Foster tornaven a la pista per als locals i el marge es reduïa més quan Otvertxenko es va lluir amb una antiesportiva que va deixar el resultat en 27-21. Per fi va arribar un nou triple, de Jaramaz. Musli es va afegir al joc en aquest tram abans del descans i l'ICL va recuperar un marge per sobre de deu punts (36-25, min 18). A més, ara Musli estava donant un clínic de moviments de peus a Doblas, que va marxar a la banqueta amb dues faltes. L'ICL es va escapar de 13 i el mateix pivot serbi, amb un 2+1, va fer pujar el 41-25. Navarro va donar entrada a Lluís Costa i a García, que es va exhibir posant un altre tap. El Manresa vencia de 14 punts a la mitja part.

Del cel al precipici

Un parcial de 0-6, amb dos triples (Vrkic i Grimau), feia recordar que hi havia feina al davant. Amb un 43-36 la pressió s'esvaïa gràcies a un oportú triple de Foster, que va repetir per fer el 49-38.

Hernández va donar descans al base americà i el Manresa estava en estat de gràcia des de fora, com va demostrar Chase Simon amb el 52-40 (min 25). Era el moment de trencar d'una vegada per totes el partit i el públic va escridassar amb ganes David Doblas. Simon va afegir una cistella de dos a uns moments d'inspiració ofensiva ben remarcables per posar un 54-40 en el marcador. Landry afinava amb un 54-45.

La part final del tercer període es tornava a espessir per a l'ICL, i el triple de Jordi Grimau suposava el 54-48 (min 28) que va forçar un temps mort d'Ibon Navarro. Álex Hernández no va tenir sort amb un triple que va sortir de dins i de nou Grimau tensava més la corda amb el 54-50. Jaramaz, ara sí, va fer una cistella molt necessària però el 2+1 de Landry (56-53) era un cop dur per a la moral de tots. Sort del triple de Patrick Auda i que Landry va errar el seu intent. Respirava el Congost... i més després del nou triple d'Auda (62-53). Però el quart va acabar amb 62-57, més tensió.

Cap a l'infern

El Manresa tenia Auda i Sandul de pivots i Landry va retallar fins a fer un 63-62 a 7 minuts del final. Van tornar a la pista Musli i Grigonis, el naufragi amenaçava.

Tot s'anava enfosquint, Marius Grigonis errava una penetració i la cinquena de Simon feia retornar a pista Jaramaz. Llompart va posar davant el Gipuzkoa (63-64); al davant, sis minuts. Musli va tenir dos tirs lliures que va espifiar amb un Congost mut i gèlid. Auda li va agafar el relleu i en va fer un, per tal de poder empatar (64-64).

Foster feia la quarta personal i el suplia Hernández. Lompart va fer el 64-65 i Jaramaz va estavellar un triple al ferro. No entrava res des de fora i Motos posava el 64-48 quan faltaven quatre minuts. Grigonis va rescatar amb dos tirs lliures que va posar dins però Landry anotava el 66-71, amb una altra cistella des de 6,75. Tornava Foster i reduïa Auda (68-71). Tensió màxima, i Grimau que no l'encerta... Grigonis sí, amb un bàsquet de tres (71-71). Tot just abans de ser exclòs per faltes, just abans del drama.