Sense sorpreses en l´assemblea, ordinària i extraordinària, que va celebrar ahir l´ACB, a Barcelona. El principal acord que ja es perfilava com a possible després que els dos clubs implicats en fessin petició, va ser que els clubs socis van aprovar reservar durant una temporada les places a la lliga Endesa al Palència i al Melilla Baloncesto. L´acord és supeditat al fet que la normativa de la LEB Or (i regida per la Federació Espanyola de Basquetbol) faci la concessió que al final del proper curs 2016-17 no es produeixi cap ascens esportiu.

El pas següent dels clubs, entre els quals l´ICL Manresa, representat ahir pel president Jaume Arnau, va ser traslladar a l´Estudiantes i al Gipuzkoa, els dos equips que van perdre la categoria a la pista, invitacions per inscricure´s en la propera edició del campionat de la lliga Endesa. Aquest mateix camí el va fer el Manresa els anys 2013 i 2014 quan va ser readmès tot i haver acabar la competició en les posicions de descens.

Si l´acord ACB-federació queda lligat en el sentit que en el proper curs no es prevegin ascensos des de la LEB Or, el Palència i el Melilla podran sol·licitar l´afiliació a l´ACB entre el 15 de maig i el 15 de juny del 2017, complir les condicions requerides i abonar les quantitats vigents per ascensos esportius en aquells moments. Ara les xifres superen els 5 milions d´euros.

Pel que fa als clubs convidats, l´Estudiantes i el GBC, tenen fins al dia 15 de juliol per tenir-ho tot en regla per ser readmesos.

D´altra banda, els clubs van fer l´aprovació del conveni col·lectiu de l´ACB i l´AEEB, l´Associació Espanyola d´Entrenadors, i amb vigència per quatre anys. Segons aquest pacte es regula quina ha de ser la titulació necessària per ser primer tècnic d´un equip a l´ACB, en no existir normativa nacional o comunitària respecte d´això. S´amplia la possibilitat que entrenadors de qualsevol nacionalitat, que no disposin de la titulació superior de nivell-3, però sí del nivell-2, es puguin contractar per a la direcció d´un equip de la lliga sempre que s´inscriguin al curs de nivell-3.

Amb relació a l´acord amb la FEB per aconseguir que no hi hagi en la propera campanya ascensos de la LEB Or a l´ACB, tot està pendent de les eleccions a la presidència de la federació que s´han de celebrar el proper dissabte per substituir l´actual president, José Luis Sáez, per possibles irregularitats a la gestió econòmica detectades pel Consejo Superior de Deportes (CSD). Sáez està sent el centre des de fa mesos d´un procés informatiu reservat a càrrec del TAD, el Tribunal Administratiu de l´Esport, per tal de determinar si se li obre expedient, a ell i al director econòmic de la FEB, Luis Giménez. La denúncia va venir de Joan Fa, president de la Federació Catalana, en entendre que hi havia despeses particulars als comptes federatius.

L´exjugador Jorge Garbajosa, Arturo Aguado (fins ara president de la federació basca) i el president del Rivas femení, Alfonso Cabeza, són els tres candidats.