El Gipuzkoa Basket acaba de renunciar de manera oficial a ser equip de la lliga Endesa. La seva presidenta, Nekane Arzallus, ha fet públic aquest dimarts que ha apuntat l'equip a la lliga LEB Or i que han rebutjat la invitació de l'ACB. Dijous n'aclarirà tots els extrems en una roda de premsa. Segons havia explicat la premsa local aquests dies, el consell d´administració dels donostiarres pensa que inscriure´s a la LEB Or pot ser la fórmula per sanejar una entitat que ha viscut tres descensos esportius en quatre anys i que troba que recuperar la seva part al fons d´ascensos i descensos de l´associació de clubs (1,56 milions d´euros més IVA) pot ser un bon inici.

Paral·lelament, a l´altra punta d´Espanya, el Baloncesto Sevilla no té segur si serà a la lliga Endesa la propera temporada. Fins i tot, si seguirà existint. Es troba pendent d´una assemblea, el dia 20, la qual, en el pitjor dels casos, pot determinar la dissolució de l´entitat. Els sevillans tenen com a accionista majoritari CaixaBank, qui es vol desfer de les accions, i el primer punt de l´ordre del dia, dimecres que ve, és l´«aprovació de la dissolució de la societat». Per tant, el club ja podria arribar mort a aquella data.

Cap ascens

A les baixes del Gipuzkoa i el Sevilla, i a la salvació del Movistar Estudiantes, qui va baixar per rendiment esportiu però qui va ser convidat a tornar a la lliga per l´ACB, cal afegir la impossibilitat de cap dels aspirants de complir els paràmetres per jugar a la màxima categoria del basquetbol estatal.

Així, El Club Ourense Baloncesto, el qual tenia una pròrroga d´un any per complir les demandes de l´associació de club, no va poder complir perquè la Diputació no va augmentar la seva aportació. Va sol·licitar tenir més temps, però no li ho van concedir. Per la seva banda, el Palència i el Melilla, els quals van ascendir aquesta temporada procedents de la lliga LEB Or, tampoc no complien els mínims i han rebut la mateixa pròrroga d´un any que va ser concedida a l´Ourense. Encara falta temps, però tot sembla indicar que l´estiu que ve poden tenir el mateix problema. Per això, només queden setze equips a l´ACB, els quals tenen fins divendres per mostrar que estan al dia i no tenen deutes.

Com volen els grans

La reducció de la lliga a setze equips beneficia, sobretot, els clubs que disputen competició europea, en especial els tres que juguen Eurolliga, el Reial Madrid, el Barça Lassa i el Laboral Kutxa. El nou format de la màxima competició, en forma de lligueta amb trenta jornades assegurades entre setmana, provoca que rebin el fet que la lliga tingui més jornades (de 34 a 30) amb alleujament, ja que podran tenir quatre dates lliures amb les quals no hi comptaven.