És freqüent que els jugadors i els tècnics dels equips rivals, quan es refereixen al Nou Congost, parlin d´una pista on és difícil jugar com a visitant i treure´n victòries. Però la visió freda dels números, en les darreres quatre temporades de la lliga ACB, converteixen aquestes afirmacions en un tòpic que no es confirma en la realitat. I és que, per desgràcia de l´ICL Manresa, la fortalesa que hi havia hagut en altres temps el Congost, ja fa uns quants anys que és un record que comença a ser llunyà. Els últims quatre cursos, coincidint amb els problemes a la classificació que ha tingut l´equip manresà, les xifres de victòria a casa han davallat d´una forma alarmant.

Comptant el partit que va obrir l´actual exercici 2016-17 (derrota amb el Barça per 50-56), l´equip de la capital del Bages té només un 30% de resultats favorables com a local des del 2012. És a dir, que les victòries són només en 3 de cada 10 partits al Congost. Si mirem el quadrienni anterior, entre els anys 2012 i 2016, el Manresa guanyava més de la meitat dels partits al seu pavelló, amb el 55%.

El curs passat, millor a fora

Ibon Navarro i els seus jugadors de l´actual plantilla, molts dels quals acaben d´arribar (un total de vuit són nous) intentaran capgirar en els propers partits i en la resta del campionat, aquesta tendència de les últimes temporades. Tenen 15 partits al Congost per aconseguir aquest objectiu.

La temporada passada, ja amb Navarro a la banqueta, es va iniciar molt bé, amb 6 victòries en els 12 primers partits. I el començament a casa va ser prou correcte, amb 3 dels esmentats 6 triomfs assolits al davant de la pròpia afició. Van ser els partits en què van caure al Congost el Movistar Estudiantes, el Múrcia i el CAI Saragossa. Però en els següents onze partits de local, el Manresa només va ser capaç de guanyar un partit més, el 10 d´abril (jornada 27), que el va enfrontar a l´Iberostar Tenerife.

De fet, el Manresa va acabar la temporada amb un fet insòlit en la trajectòria de l´equip a la màxima categoria: va guanyar més vegades a fora (6) que a casa (4). Els duels que es va endur com a visitant van ser a Andorra, Tenerife, Santiago, Sevilla, Badalona i Múrcia.

El baix registre de 4 victòries al Congost també es va donar durant la temporada 2013-14 (en total es va aconseguir vèncer 7 partits) i en la 2012-13 van ser 5 els que es van culminat amb resultat positiu per a un total de 6 triomfs, en un curs que el Manresa va acabar de cuer i el va salvar del descens que no hi hagués equips de la LEB Or en disposició de pujar.

En la temporada 2011-12, amb jugadors com Doellman, Downs i Hanga a la plantilla manresana, es van guanyar 11 partits dels 17 al pavelló del Congost.

L´excepció del curs 14-15

En aquests anys de mals resultats en els partits de la lliga Endesa que ha disputat com a amfitrió sí que hi ha hagut una excepció puntual, la de la temporada 2014-15.

Sota les ordres de l´entrenador Pedro Martínez, el Manresa va ser a prop del 50% de victòries a casa al final de la lliga, amb 8 victòries en 17 partits. Tot i així, per assolir la permanència matemàtica li va caldre guanyar 3 partits més com a visitant, el darrer agònic a la pista del Reial Madrid, que feia pocs dies havia aconseguit el títol de campió de l´Eurolliga.

El mite del Congost com a feu gairebé inexpugnable va néixer en el pavelló vell en la dècada dels 70 i es va traspassar, als 90, quan es van viure els anys més gloriosos del TDK Manresa. Després de patir un parell des descensos (el 2000 i el 2006), es va tornar a agafar una seguretat com a local que els darrers anys s´ha esvaït.